La polèmica amb les vacunes d'AstraZeneca no s'atura. El mateix dia que l'Agència Europea del Medicament ha recomanat seguir vacunant amb aquestes dosis tot i el vincle amb casos rars de trombosi, el Regne Unit ha adoptat aquest dimecres una nova restricció: el Comitè conjunt de vacunació i immunització (JCVI, per les seves sigles en anglès) ha recomanat no utilitzar les vacunes d'AstraZeneca en menors de 30 anys.

"Les dades disponibles suggereixen que pot haver-hi una tendència a l'alça de la incidència de casos de trombosi en els grups d'edat més joves. Per contra, els riscos de malaltia greu associada amb Covid-19 augmenten considerablement amb l'edat, i els adults més joves tenen el risc més baix", subratlla el JCVI en un comunicat.

El Regne Unit recomana utilitzar les vacunes de Pfizer i Moderna en menors de 30 anys

El Comitè britànic ha valorat que els beneficis d'AstraZeneca superen amb escreix els riscos en persones majors de 30 anys que poden patir la Covid-19 de manera més greu. En canvi, en les persones menors d'aquesta edat, que solen passar el coronavirus sense gaires complicacions, el balanç dels beneficis no està tan clar. Per això recomanen que els menors de 30 anys es vacunin amb dosis de Pfizer i Moderna, que no han registrat cap cas de 

"Actualment, JCVI recomana que és preferible que els adults de 30 anys sense condicions de salut subjacents que els posin en major risc de malalties greus de COVID-19, que se'ls ofereixi una vacuna alternativa de COVID-19, si estan disponibles", recomanen en el comunicat fet públic avui.

Els efectes de la segona dosi d'AstraZeneca

L'estudi que ha dut a terme l'EMA ha revisat amb profunditat de 62 casos de trombosi del si venós cerebral (CVST) i 24 casos de trombosi de la vena esplàncnica notificats a la UE fins al dia 22 de març, 18 dels quals han estat mortals. En total, s'haurien detectat 222 casos entre els 34 milions de persones de la UE i el Regne Unit que han rebut la vacuna.

A causa de les aturades de la vacunació amb AstraZeneca, hi ha poques persones que hagin rebut la segona dosi i no hi ha informes de casos de trombosi després d'aquesta. Per això, des del Regne Unit recomanen que tots els que han rebut una primera dosi de la vacuna AstraZEneca COVID-19 haurien de continuar rebent una segona dosi de la vacuna AstraZeneca. "La segona dosi serà important per a una protecció més duradora contra COVID-19", defensen.