El confinament no s'endurirà —de moment— a Lleida, però sí que es reforcen les mesures de protecció personal. Per ara no es farà un confinament domiciliari al Segrià, i se seguirà amb la restricció perimetral. La gerent de les regions sanitàries Lleida i Alt Pirineu i Aran, Divina Farreny, ha avisat en una compareixença aquest dimecres al matí que la regió sanitària està "davant d'una lluita llarga" fins que s'arribi a un nivell d'immunitat alt o una vacuna. 

La prioritat ara a Lleida és tallar les cadenes de transmissió comunitària i adequar el teixit assistencial. "El nombre de casos positius seguirà augmentant els propers dies, en som conscients". Per això Farreny ha avançat que cal començar a fer les coses diferent, amb una sèrie de mesures que ajudaran a rebaixar el 90% d'aquests contagis. La primera, l'ús obligatori de mascaretes tant en espais públics com privats —es mantingui o no la distància de seguretat—. Altres restriccions són garantir les distàncies personals de dos metres i reduir la interacció social. Rentar-se les mans segueix essent necessari. 

Farreny ha tornat a reclamar professionals sanitaris experts en crítics i semicrítics a Lleida, a més de tècnics per rastrejar casos "a peu de carrer". Malgrat els 250 sanitaris que han respost a la crida d'ahir per reforçar l'atenció hospitalària, Farreny ha assegurat que falten efectius. El gerent territorial de l'ICS a Lleida, Ramon Sentís, ha explicat que en les pròximes hores s'acabarà de definir el pla de contingència, que inclou la derivació de pacients a altres centres hospitalaris.

Sentís ha explicat que l'increment de contagis és el resultat del que va passar fa entre 10 i 15 dies, pels voltants de Sant Joan. També ha anunciat que l'Arnau de Vilanova està reformant una planta per atendre més pacients. 

"Mecanisme" per retenir casos que no poden fer quarantena

Actualment hi ha 129 persones amb el virus o amb símptomes, que no poden fer el confinament i la quarantena al seu domicili perquè dormen al carrer o no tenen les condicions òptimes, que estan aïllades en els diferents dispositius establerts per a aquesta funció: l'Hotel Rambla, l'Hotel Nastasi i la casa de colònies la Manreana.

foto 3672280El delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, en roda de premsa després de constituir el Procicat

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha posat de manifest que malgrat la tasca que fan els Mossos d'Esquadra, la Guàrdia Urbana i la mediació dels treballadors socials i voluntaris de la Creu Roja, hi ha persones amb símptomes o amb Covid-19 que "desapareixen" i es neguen a fer el confinament i la quarantena. En aquest sentit, ha lamentat que amb el marc jurídic actual cap cos policial pot "retenir" aquestes persones i per això ha demanat a Salut i Interior que busquin algun "mecanisme jurídic" per permetre tapar aquesta "petita-mitjana via d'aigua" del sistema.

L'alcalde ha matisat que no es tracta d'una "cascada de casos", ja que en el 90% de les intervencions policials quan algú no vol ser derivat a un centre per fer el confinament, "la gent ho acaba entenent".