El Ministeri de Salut rus ha emès un comunicat en què confirma que la vacuna Sputnik V començarà a distribuir-se a les clíniques a partir de la setmana que ve. Aquesta ja ha arribat a la fase tres d'experimentació i, per tant, s'aplicarà directament als pacients. De moment, n'hi participaran 40.000.

La confirmació arriba després de l'aval de la revista científica Lancet com una prova segura que podria permetre, segons els seus biòlegs, la producció d'anticossos sense provocar cap mena d'efecte secundari. Malgrat tot, continua l'escepticisme i les crítiques cap a aquesta vacuna. Els progressos arriben després d'experimentar durant la primera i segona fase amb 76 persones i tancar els resultats a finals de juliol. 

En principi, la vacuna tan sols va causar hipertèrmia lleu al 50% dels qui participaven en l'assaig, mal de cap al 42% i dolors musculars o d'articulació al 24%. La comunitat científica ha aprovat els resultats preliminars ja que compleixen amb els requisits i han estat examinats a posteriori. El gran repte d'aquesta vacuna és que sigui efectiva en grups de població amb edats avançades.

Primeres vacunes, a Moscou

Tal com ha informat el ministre de Salut rus, Mikhail Murashko, "aquesta setmana començarà la vacunació dels voluntaris que participaran en la fase 3 dels assaigs clínics, i, en paral·lel, la setmana que ve començaran els primers lliuraments de la vacuna". Les dosis seran petites i es duran a terme en diferents clíniques estatals de Moscou. La participació de cada voluntari tindrà una durada de sis mesos a partir del dia en què rebi la vacuna.

L'Sputnik V ha estat creada de forma artificial en un laboratori i no inclou cap element del coronavirus. Es presenta de forma liofilitzada, com una mena de pols que es barrejarà amb un excipient per dissoldre i es subministrarà amb una injecció. La fase tres acabarà el proper 30 de setembre i s'aplicarà a persones que pertanyen a un grup de risc baix, sota control estricte i amb una autorització especial.