Les vacunes contra la Covid-19 i la indústria farmacèutica també han desencadenat una rivalitat geopolítica. Amb la suspensió o la limitació d'edat en alguns països de la vacuna d'AstraZeneca i Janssen, el govern rus de Vladimir Putin ha decidit emetre un informe per subratllar la comparativa d'aquestes amb la seva vacuna, la Sputnik V.

El Centre Nacional d'Investigació d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya han donat les primeres conclusions d'aquesta vacuna i la idea principal és que no causa cap mena de problema per a la salut dels qui la reben: "Una investigació exhaustiva dels esdeveniments adversos durant els assaigs clínics i al llarg de les vacunacions massives amb la vacuna Sputnik ha mostrat que no hi havia casos de trombosi del venós cerebral".

El Gamaleya és un centre públic d'investigació mèdica russa i en les seves conclusions entra directament en la comparativa: "Totes les vacunes basades en la plataforma vectorial adenoviral són diferents i no són directament comparables. En particular, la vacuna d’AstraZeneca utilitza l’adenovirus del ximpanzé per administrar l’antigen, que consisteix en proteïna S combinada amb la seqüència líder de l’activador del plasminogen de tipus tisular. La vacuna Janssen utilitza el serotip Ad26 d’adenovirus humà i la proteïna S de longitud completa estabilitzada per mutacions. A més, es produeix amb cèl·lules embrionàries de la retina, que no està àmpliament representada entre altres productes registrats". 

En canvi, de la russa asseguren que "és una vacuna de dos components en què s’utilitzen els serotips 5 i 26 de l’adenovirus. No s’utilitza un fragment d’activador de plasminogen de tipus tisular i l’insert d’antigen és una proteïna S de longitud completa sense modificar. La vacuna Sputnik V es produeix amb la línia cel·lular HEK293, que fa temps que s’utilitza amb seguretat per a la producció de productes biotecnològics".

I conclou que "en cap cas són vacunes comparables". I defensa que la Sputnik té una "qualitat i seguretat assegurades perquè a diferència de les altres utilitza una tecnologia de purificació que passa per un control obligatori, inclosa l’anàlisi de la presència d’ADN lliure". També es remet als valors de l'àcid nucleic, "diverses desenes de vegades inferior en vectors adenovirals en comparació amb les vacunes Pfizer i Moderna".

Putin rep la segona dosi

Per arrodonir la campanya, avui, el president rus Vladimir Putin ha rebut la segona dosi de la vacuna Sputnik i ha fet una crida a seguir el seu exemple: "Vull informar-los que ara mateix, abans d'entrar en aquesta sala, he rebut la segona dosi, i estic segur que tot anirà bé", ha declarat el cap del Kremlin en una reunió telemàtica del patronat de la Societat Geogràfica de Rússia transmesa per televisió. A Putin li va administrar de manera privada la primera dosi d'una de les tres vacunes russes fa tres setmanes, el passat 23 de març.