La pandèmia de coronavirus s'ha disparat a Catalunya aquest 2021 a conseqüència, en bona part, de la interacció social durant les festes de Nadal. La tendència a l'alça amb què va començar al gener s'ha frenat i el risc de rebrot, després de fregar el 16 de gener els 800 punts, va a la baixa des de mitjans de mes. Aquest febrer es manté la lenta tendència a la baixa i avui dimarts el risc de rebrot està en 511 punts, quan el dia anterior estava en 519.

El risc de rebrot ha sofert al gener un increment sostingut i ha passat dels 368 punts l'1 de gener a 794 de dissabte 16. A partir d'aquest dia ha anat a la baixa a causa, en bona part, a les noves restriccions adoptades per intentar aturar l'expansió de virus. Amb tot, la pressió assistencial a hospitals i centres d'assistència primària.

Què mesura el risc de rebrot?

El risc de rebrot, també conegut com a Índex de Creixement Potencial (EPG), es compon de dos factors: la velocitat de reproducció i la incidència acumulada dels últims catorze dies. La velocitat de reproducció mitjana dels darrers set dies permet avaluar la velocitat de propagació de la malaltia. Es calcula com el quocient entre la mitjana dels casos confirmats els últims tres dies respecte dels casos confirmats de cinc dies enrere, també com a mitjana de tres dies. Posteriorment es fa la mitjana dels set últims dies.

El segon component és la incidència acumulada dels darrers catorze dies, que es calcula com el nombre de nous casos del dia actual més els casos dels tretze dies anteriors per 100.000 habitants. Aquesta incidència permet estimar quantes persones hi ha amb capacitat de contagiar la malaltia en un moment determinat (casos actius). Per fer els càlculs de la incidència acumulada s’exclouen els pacients ingressats en residències geriàtriques perquè tenen un comportament epidemiològic diferent.

Què permet fer?

El risc de rebrot permet valorar el creixement d’una epidèmia, ja que mesura els possibles nous casos diagnosticables els pròxims catorze dies i està relacionat amb la probabilitat d’aparició de nous brots epidèmics.  Aquest índex es té en consideració a l'hora de prendre mesures per impedir l'expansió de la Covid-19.

Foto principal: Cribratge de Covid-19 / Efe