Tendència a l'alça. El risc de rebrot a Catalunya no frena i augmenta cada dia més. Si aquest dissabte era de 274,89, les dades que ha facilitat aquest diumenge el Departament de Salut el situen en 289,56. Per altra banda, la velocitat de contagi per coronavirus continua pujant i se situa aquest diumenge en 1,30 mentre que les dades d'ahir assenyalaven un Rt d'1,29. 

Pel que fa als nous positius, la xifra supera la barrera dels 2.000 nous casos per tercer dia consecutiu, concretament 2.360 –aquest dilluns en van ser 1.413, dimarts 1.124, dimecres 1.585, dijous 1.495, divendres 2.529 i dissabte 2.471– i la xifra total ja és de 184.451. Amb les dades d'aquesta setmana, sembla que les dades mostrarien una tendència a l'alça. Pel que fa al nombre de morts, les dades assenyalen 13 víctimes mortals més —mentre que ahir n'hi va haver 7— i el total ja s'enfila fins als 13.483. 

El total de pacients ingressats per coronavirus és de 873 (34 més respecte a les dades d'ahir), 151 dels quals estan a l'UCI, sis menys.

Quant duren els anticossos després de passar la Covid

Els anticossos del coronavirus poden durar almenys tres mesos després que una persona s'infecti amb el virus que causa la Covid-19, segons un nou estudi publicat a la revista científica Science Immunology.

Els investigadors de l'Institut d'Investigació Lunenfeld-Tanenbaum de Sinai Health i de la Facultat de Medicina Temerty de la Universitat de Toronto van utilitzar mostres de saliva i de sang de pacients amb Covid-19 per mesurar i comparar els nivells d'anticossos durant més de tres mesos després de l'aparició dels símptomes.

Has tingut contacte amb un positiu?

Els experts recomanen no córrer a l'hora de fer-se una PCR perquè podria quedar amb un fals negatiu que ens faria pensar que no tenim la malaltia. El virus podria no haver-se multiplicat encara i per tant l'estaríem passejant pel nostre entorn. 

"El problema és que no tots som iguals i, per tant, els temps són difícils d'establir en aquesta etapa tan inicial", detallava la viròloga de l'IrsiCaixa Nuria Izquierdo-Useros a RAC1. "El que sí que és clar és que a partir del moment que una persona desenvolupa símptomes, la probabilitat que una PCR sigui positiva durant la primera setmana és molt, molt alta".

El millor és esperar-se a tenir algun símptoma abans de fer-se la prova. "Entre que una persona s'infecta i comença a presentar símptomes ha de passar un ‘període finestra’, que és el temps que utilitza el virus per començar a replicar-se dins de l'organisme".