Les xifres de nous contagis per coronavirus preocupen i molt a la població. Però també provoquen dubtes i incerteses sobre què fer o deixar de fer si s'ha estat en contacte amb algú que sigui positiu i que, per tant, estigui infectat pel virus.

Ara bé, els experts recomanen no córrer a l'hora de fer-se una PCR perquè podria quedar amb un fals negatiu que ens faria pensar que no tenim la malaltia. El virus podria no haver-se multiplicat encara i per tant l'estaríem passejant pel nostre entorn.

"El problema és que no tots som iguals i, per tant, els temps són difícils d'establir en aquesta etapa tan inicial", detallava la viròloga de l'IrsiCaixa Nuria Izquierdo-Useros a RAC1. "El que sí que és clar és que a partir del moment que una persona desenvolupa símptomes, la probabilitat que una PCR sigui positiva durant la primera setmana és molt, molt alta".

Què s'ha de fer?

És a dir, el millor és esperar-se a tenir algun símptoma abans de fer-se la prova. "Entre que una persona s'infecta i comença a presentar símptomes ha de passar un ‘període finestra’, que és el temps que utilitza el virus per començar a replicar-se dins de l'organisme".

També detalla que en els casos dels pacients asimptomàtics és molt més complicat saber quan donarà positiu.

Encara se'n són moltes les preguntes que queden per respondre sobre el coronavirus. Precisament per això Izquierdo-Useros prefereix no aventurar-se amb un dia concret perquè ara per ara, no hi ha estudis fefaents que puguin constatar quan s'ha de fer.

Malgrat tot, sí que diu que "fins una setmana abans que apareguin els símptomes, la probabilitat que una PCR sigui positiva baixa força".