Els pacients amb diabetis tipus 2 que presenten nivells de sucre en sang molt diferents dels que són habituals en ells en ingressar a l'hospital per covid tenen molt més risc de morir o de patir formes greus de la malaltia. Així ho revela un estudi dels serveis d’Endocrinologia i Nutrició i de Malalties Infeccioses de l’Hospital del Mar i d’investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM).

L'estudi demostra que el quocient dels nivells de glucosa a l'arribada a urgències i dels habituals del pacient tenen un alt valor predictiu, més que totes dues dades per separat. En concret, presentar uns nivells de sucre en sang un 18% inferiors als usuals en el pacient, incrementa en gairebé cinc vegades el risc de morir. Si són un 22% més alts de mitjana, les possibilitats de morir es multipliquen 4,2 vegades. Aquesta recerca és la primera que analitza aquesta variable amb relació al pronòstic dels pacients amb diabetis infectats pel coronavirus. Segons han informat els centres d'investigació en un comunicat aquest dimecres, també s'observa un major risc d'ingressar a les unitats de cures intensives o de necessitar ventilació mecànica.

La covid, un risc pels diabètics 

Per fer l'estudi s'han analitzat les dades de 91 pacients amb diabetis tipus 2 ingressats a l’Hospital del Mar per covid durant la primera onada de la pandèmia. Els seus nivells habituals de glucosa es van calcular a través de la determinació de l’hemoglobina glicosilada en analítiques de sang. Això permet conèixer el nivell mitjà de sucre en sang dels pacients en els tres mesos anteriors. Els investigadors van observar com "en els casos de pacients amb nivells de glucosa al moment de l'ingrés molt més alts que la seva mitjana l'evolució era pitjor pel que fa a mortalitat, ingrés a l'UCI i necessitat de ventilació mecànica. I en els casos amb nivells de sucre en sang inferiors a la seva mitjana, també s'incrementava la mortalitat", ha resumit un dels membres de l'estudi, el cap d'Endocrinologia de l'Hospital del Mar, Juan José Chillarón. "Disposar dels nivells d'hemoglobina glicosilada aporta informació pronòstica precoç de la seva evolució", ha afegit l'endocrinòleg.

Per contra, presentar nivells similars als habituals al moment de l'ingrés no tenia cap efecte sobre el pronòstic.

Nivells de glucosa en context

Segons la doctora Gemma Llauradó, també autora de l'estudi, mèdica adjunta del Servei d'Endocrinologia i Nutrició i investigadora de l'IMIM-Hospital del Mar i del CIBERDEM, "obliga a posar els nivells de glucosa dels pacients en el seu context per poder-los valorar i fer un seguiment més estret, tenint en compte que es tracta d'un pacient de més risc". Llauradó alerta que, "en un pacient amb diabetis tipus 2 amb covid-19 no ens serveix centrar-nos solament en com arriba a urgències, sinó que ha de valorar-se la informació en funció del seu grau de control crònic". En funció d'aquests resultats, "seria interessant que a tot pacient amb aquest tipus de diabetis que ingressi a l'hospital amb covid-19 se li faci una determinació d'hemoglobina glicosilada, més enllà de la determinació dels nivells de glucosa que es fa quan entren a urgències, per poder valorar-ho en el context que toca", ha afirmat Llauradó. 

Dels 91 pacients analitzats, dinou van morir per covid-19 i d'aquests vuit presentaven nivells més alts de glucosa que els seus habituals i nou més baixos. Només en dos casos no van detectar una significativa variació dels seus nivells de sucre en sang. 

 

Imatge principal: Juan José Chillarón, Gemma Llauradó i Jordi Ramon, algun dels autors de l'estudi / Europa Press