La tendència a la baixa de la incidència de la Covid-19 segueix a la baixa a Catalunya i el risc de rebrot ja se situa en 203 punts, fet que permetria abandonar la qualificació de molt alt. Amb tot el risc de contagi registra, segons el darrer recompte del Departament de Salut un mínim repunt, i torna a 0,77. Es comptabilitzen menys contagis, si bé tornen a haver-hi nous ingressos als hospitals després de sis dies d'altes. La situació a les UCI  segueix sent preocupant amb 461 pacients ingressats, lluny del 200 que les autoritats consideren ideal, i se sumen 33 defuncions més.

Catalunya ja ha superat els 340.000 contagis per Covid des que va començar la pandèmia, el març passat. El darrer recompte informa de 1.162 casos, la dada més baixa en la darrera setmana. Això quan ja està en marxa el programa intensiu de cribratges posat en marxa pel Govern aquest dilluns, coincidint amb l'aixecament d'algunes restriccions, com l'obertura de bars i restaurants i gimnasos.

Pressió assistencial

L'evolució dels ingressos als centres hospitalaris i a l'UCI és el que més preocupa a les autoritats sanitàries, que encara segueix molt estressat. Preocupa perquè en cas d'una tercera onada de la pandèmia, encara hi ha una alta ocupació. Així, s'ha trencat la tendència a la baixa registrada al llarg de la setmana i tornen a augmentar els pacients ingressats als hospitals. Salut informa de 37 nous pacients i són 1.692 les persones ateses. Les unitats de cures intensives es troben encara molt per sobre del llindar d'ocupació considerat òptim (200) i són 461 els pacients crítics ingressats, set menys que l'anterior recompte.

Davant d'aquesta situació, i a l'espera de quin efecte tindrà l'aixecament dilluns 23 d'algunes restriccions, les autoritats sanitàries són molt prudents a l'hora de parlar de les festes nadalenques. La incidència acumulada de la pandèmia, els casos confirmats per cada 100.000 habitants en 14 dies, està ara en 286,49, quan fa una setmana era de 400, i el diumenge 15 de novembre s'enfilava fins a 593,99. Aquest paràmetre confirma que la tendència a la baixa de la pandèmia, que està trigant a arribar als hospitals. 

Tests massius

Per rebaixar la tensió assistencial és d'extrema importància detectar i evitar els nous contagis. D'aquí el pla intensiu de cribratges massius del Departament de Salut, que a partir de la setmana vinent s'estendrà a la regió metropolitana sud, on s'habilitaran punts per fer la prova de detecció a població asimptomàtica a tretze municipis més.

Així, els cribratges que ja s'han posat en marxa a l'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Martorell també es duran a terme a altres municipis de les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt Penedès, com Cornellà de Llobregat, Prat de Llobregat, Vilanova i la Geltrú o Vilafranca de Penedès, entre d'altres.

En concret, el dilluns 30 de novembre arrencaran els cribratges a Sant Boi, Cornellà, Sant Feliu, el Prat, Els Monjos, Vilafranca de Penedès i Vilanova i la Geltrú. Dimarts 1 de desembre es posaran en marxa els cribratges a Sant Sadurní d'Anoia, Sant Andreu de la Barca, Pallejà i Gavà, mentre que el 2 de desembre començaran a Viladecans.

 

Cribratges al Vallès

També es faran cribratges a Montcada i Reixac (Vallès Occidental), Canovelles i Granollers (Vallès Oriental). L'operació més extensa es farà de dimarts, 1 de desembre a dissabte, 5, al Teatre Auditori Can Palots de Canovelles, i està dirigida a tots els majors de 14 anys de la zona del Centre d'Atenció Primària (CAP) Canovelles, al qual està assignada la població de Canovelles i de Granollers.

Dimecres i dijous, 2 i 3 de desembre, es faran tests d'antígens a Montcada i Reixac, als quals podran acudir els majors de 14 anys que viuen o treballen en aquest municipi sense necessitat de comptar amb cita prèvia. Els cribratges tindran lloc al vestíbul de la instal·lació esportiva de Montcada Aqua Salut.

Imatge principal, cribratge intensiu fet aquesta setmana a Olot / EFE