Les autoritats sanitàries ja ho van advertir, la segona onada de la pandèmia de Covid-19 és una realitat i les dades ho confirmen. El risc de rebrot està disparat i ja arriba als 541,45 punts, segons ha informat el Departament de Salut. En una jornada ha patit un increment de 75 punts. Paral·lelament, els contagis augmenten i es registren 4.024 positius més, el doble dels casos que es declaraven només fa una setmana.

El risc de rebrot s'ha enfilat fins a 541,66 en només 24 hores, quan fa deu dies, el 10 d'octubre, estava a 256,37. El risc de contagi també es dispara fins a 1,38, cosa que vol dir que per cada 100 contagiats hi haurà 138 nous positius. Ha pujat deu dècimes respecte l'anterior registre.

Més de 4.000 nous positius

A la darrera jornada s'ha registrat un increment espectacular dels nous positius, 4.024 contagis. Ja són 210.318 els casos els comptabilitzats des del març passat. Cal anar fins a la primera onada per trobar tants contagis en una sola jornada. La mortalitat no s'atura aquest octubre. Segons el darrer balanç de Salut, 31 persones més han perdut la vida a causa de la Covid-19 i ja són 13.701 les víctimes mortals pel coronavirus des de l'inici de la pandèmia.

L'expansió de la Covid-19, s'està deixant sentir de valent al sistema sanitari, on els ingressos als centres hospitalaris segueixen augmentant. Ja són 1.442 els pacients que es troben ingressats a hospitals, 57 més que la jornada anterior. Les unitats de cures intensives atenen 234 persones, quatre més que en l'anterior recompte.

Pressió al sistema sanitari

L’increment de positius s’ha traslladat als hospitals i els centres d’assistència primària. Així, si als CAP fins ara s'atenia a urgències al voltant d'un 18% de pacients amb Covid-19,  ara són el 25%.

Aquesta tendència també s'ha registrat a les unitats de cures intensives on hi ha un 80% dels llits estan ocupats, el 38% per pacients de coronavirus. Els ingressos per Covid-19 han passat del 7% al 14% en poques setmanes. Salut no amaga la seva preocupació davant d’aquesta situació. Així ho ha expressat la subdirectora general del Servei Català de la Salut, Marta Chandre. "El que ens preocupa és la rapidesa amb la qual s’està realitzant aquest canvi de tendència a l’UCI", ha assegurat Chandre.