Els casos de coronavirus s'han disparat a Catalunya entre la setmana del 3 al 9 d'octubre, cosa que posa en risc el sistema sanitari tant de primària com dels hospitals. En aquest sentit, Jacob Mendioroz, director de la Unitat de Seguiment del coronavirus a Catalunya, ha alertat en una roda de premsa que el "ritme reproductiu del virus és ràpid", cosa que està afectant a totes les regions sanitàries.

De fet, segons dades publicades pel departament de Salut, aquest dimarts s'ha arribat al pic de mortalitat amb 51 defuncions als hospitals catalans per la Covid-19 i el mes d'octubre està registrant taxes de mortalitat que s'acosten cada cop més a les de la primera onada. A més, els positius de coronavirus sumen prop dels 3.000 cada dia.

Infermera Uci Mataró / ACNUna infermera prepara medicaments en la nova UCI a l'Hospital del Mataró / ACN

El 38% dels llits ocupats de la UCI són de pacients amb Covid-19

Aquesta situació té la seva afectació en el sistema sanitari. En aquest context, la subdirectora del Servei Català de la Salut, Marta Chandre, ha exposat que en el cas de l'assistència sanitària als CAP fins ara s'atenia al voltant d'un 18% de pacients amb Covid-19 mentre que ara són el 25%.

Aquesta tendència també s'ha registrat a la UCI. En concret, actualment, el 80% dels llits de la UCI estan ocupats, dels quals un 38% per pacients de coronavirus. Una xifra que Chandre ha volgut destacar, ja que s'ha registrat un ascens considerable perquè, fins ara, la tendència era que el 80% dels llits ocupats era per pacients no Covid.

"El que ens preocupa és la rapidesa amb la qual s’està realitzant aquest canvi de tendència a la UCI", ha puntualitzat Chandre. 

De fet, un dels objectius d'aquesta segona onada és evitar que s'hagi de tornar a centrar tota l'atenció sanitària als pacients de coronavirus i, per tant, que es vegin altres àrees afectades, tal com va passar a inicis de la pandèmia al març.  "No volem i no podem tornar a aturar el sistema sanitari", ha indicat Marc Ramentol, secretari general de Salut de Catalunya. Per això, ha exigit a la ciutadania que tanqui files per preservar el sistema sanitari. 

Situació a les residències

D'altra banda, Ramentol ha parlat sobre la situació de les residències. Al detall, hi ha 363 residents que han donat positiu al test de PCR alhora que hi ha 84 centres geriàtrics amb casos confirmats, una xifra que suposa el 6% del total de residències. Tot i això, ha remarcat que, malgrat que han pujat els casos en residències, l'índex de positivitat és relativament baix: un 6,7% en relació amb l'11% de la resta de la població. 

Precisament, avui el departament de Salut ha intervingut la Miniresidència Geriàtrica de Bellver de Cerdanya (Cerdanya) i la residència Llar Mare Marcelina de Verdú (Urgell). 

xerrada informativa coronavirus residència gent gran ACNUna xerrada informativa sobre la Covid-19 en una residència de gent gran / ACN

Per aquest motiu, s'han pres mesures específiques a la situació de cada una de les residències. Per això, s'ha classificat les residències acord als casos de Covid que registren. Així doncs, les residències que estan en l'àmbit del verd i el taronja, els seus habitants podran rebre una visita a la setmana. En canvi, en el cas de les que estan classificades amb el color vermell, només podran tenir visites telemàtiques i, per tant, Ramentol ha instat els centres que habilitin les eines necessàries perquè les persones de la tercera edat puguin connectar amb la seva família. Finalment, en els pròxims quinze dies se suspenen les sortides de residents no autònoms. 

Toc de queda

En el cas del toc de queda, que el govern espanyol estudia si implementa com una mesura per frenar la propagació del coronavirus, Ramentol no ho veu amb mals ulls. "És una mesura que nosaltres no ho hem descartat en cap moment, és una mesura més de les possibilitats que té el govern de l’estat per contenir el creixement epidèmic", ha especificat.

De moment, però, ha indicat que ha conegut la proposta a través dels mitjans de comunicació. Per això, esperen tenir-la en "ferm sobre la taula" per analitzar-la i, així, poder prendre una decisió amb criteris científics.