Una ministra belga ha publicat per error a les xarxes els preus de totes les principals vacunes contra la Covid que es distribuiran a la Unió Europea. Tot i que la ministra de Pressupost, Eva de Bleeker, ha esborrat ràpidament la piulada, els preus s'han viralitzat i el secret ha quedat al descobert.

La vacuna més cara és la de Moderna, que aquest dissabte ja ha aprovat els Estats Units i que s'espera que Europa aprovi al gener, amb un preu de 14,6 euros (uns 18 dòlars). La segueix la de BioNTech-Pfizer, que està a l'espera de ser aprovada per l'Agència Europea del Medicament i que tot apunta que es començarà a aplicar aquest mateix mes, amb un preu de 12 euros (uns 14 dòlars). 

A continuació, es troba la de CureVac amb un preu de 10 euros (uns 12,2 dòlars); la de Sanofi GSK, 7,56 euros (uns 9,3 dòlars); la de Johnson & Johnson, 6,9 euros (8,5 dòlars) i, finalment, la més assequible: la de d'AstraZeneca-Oxford, amb un cost d'1,78 euros (uns 2,1 dòlars).

Famacéutica Reig Jofre vacuna Janssen coronavirus laboratorio ACN

Imatge: El procés de fabricació de la vacuna / EFE

Silenci de la UE

De moment, la Unió Europea ha evitat confirmar o desmentir aquests preus que va compartir la ministra belga i ha reafirmat que els processos de negociació amb els laboratoris, ara per ara, són confidencials. Tot i això, segons han informat fonts de la Comissió Europea, els preus es comunicaran a cada estat membre i més endavant es compartirà també amb el Parlament Europeu.

A pocs dies per la vacunació

Encara falten molts detalls logístics que La Moncloa manté sota secret. No obstant això, des del Ministeri de Sanitat preveuen que el dia 27, quan s'ha acordat l'inici de la vacunació a la Unió Europea, les comunitats disposaran de prou dosis per iniciar la campanya. No obstant això, segons fonts del departament de Salvador Illa, l'Estat deixarà cert marge als diferents governs perquè escullin quan comencen, que se situarà entre els dies 27 i 29.

Com estableix el pla de vacunació del govern espanyol, els primers col·lectius prioritaris seran els treballadors i persones grans en residències. El repartiment de les primeres dosis es farà seguint aquestes variables i no el pes poblacional dels territoris. És a dir, es distribuiran en funció del nombre de persones d'aquests dos grups que tenen cada comunitat. Almenys serà així a curt termini. Quan ja hi hagi un subministrament més gran, llavors s'aplicarà el criteri de població total.