La sisena onada de la covid no afluixa. Experts sanitaris pronostiquen que l'alt nivell actual de contagis de coronavirus a Catalunya es mantindrà almenys dues setmanes més. Així ho ha explicat en declaracions a TV3 recollides per Efe el biofísic Daniel López Codina, i ha afirmat que la corba de contagis no s'aplanarà "durant almenys dues setmanes, i després ja veurem. Potser veiem un descens, però serà un descens poc important". A la mateixa vegada, els experts demanen prudència abans d'"abaixar la guàrdia" i "gripalitzar" la gestió de la covid, una estratègia que s'està plantejant el Departament de Salut de cara a la primavera. Aquesta és l'opinió del director general de l'Institut de Salut Global (ISGlobal), Antoni Plasència, membre del comitè científic assessor del Govern de la Generalitat.

'Gripalitzar' la covid

En la seva intervenció a TV3, Plasència ha demanat "prudència abans de gripalitzar la gestió de la covid" a causa de la situació tan delicada que travessen els hospitals catalans. A parer seu, "No hauríem de parlar de gripalització sense assegurar les nostres capacitats de vigilància epidemiològica. És a dir, ser capaços d'anar seguint els casos per no tornar a tenir trompades assistencials", ha explicat Plasència. En la mateixa línia, López Codina ha opinat que la relaxació de les mesures hauria de ser progressiva, ja que el calendari no és clar. "És raonable el que diu Salut, però no tenim la certesa: aquesta pandèmia ha donat massa sorpreses i això hauria de ser progressiu", ha opinat el biofísic, que entén que "si a l'abril podem relaxar mesures, seria fantàstic", però avisa que, a més de ser optimistes, "hem de tocar de peus a terra".

L'òmicron

Tal com ha recordat López Codina, la variant òmicron del virus està substituint a poc a poc a la delta i, malgrat que a Catalunya i en el conjunt de l'Estat la incidència de casos de covid és alta, els ingressats són menys greus i, a conseqüència d'això, també alleugera la pressió hospitalària. "Els models ens indiquen que els 15 dies vinents les UCI no creixeran malgrat la incidència alta i podrem mantenir el control. En planta seguiran creixent els ingressos. No de forma important, però seguiran creixent". En aquest sentit, Antoni Plasència, que forma part del comitè científic assessor del Govern, alerta de la subvariant VA2, una subvariant de l'òmicron que ha aparegut a Dinamarca, i que "tenim molt a la vora". D'altra banda, López Codina ha exposat que "la reducció de casos greus entre la variant delta i l'òmicron està entre el 60 i 80%", tot i això, l'òmicron "es propaga com el més ràpid dels virus que coneixem, com el xarampió o més ràpid i tot".