Europa afronta un repunt de casos de covid i els governs dels diversos països tornen a endurir les restriccions per evitar aglomeracions i, per tant, la propagació del virus. Ara bé, de quina manera estan reaccionant els diferents països europeus a aquest augment de casos?

El darrer a comunicar noves restriccions ha estat Bèlgica, que ha anunciat la tornada al teletreball obligatori almenys quatre dies a la setmana des d'aquest dissabte, però el cas que ha despertat més atenció és Àustria, que manté un confinament per a les persones no vacunades, que són aproximadament el 35% de la població, mentre als Països Baixos els bars, restaurants i supermercats tanquen a les vuit del vespre i les botigues no essencials a les sis de la tarda.

Teletreball obligatori 

Bèlgica, que ha anunciat la tornada del teletreball obligatori almenys durant quatre dies a la setmana, aplicarà la mesura fins al 13 de desembre i progressivament s'aniran reduint els dies de teletreball obligatori, en cas que sigui possible.

Restriccions als no vacunats 

A Alemanya, els estats han començat a imposar restriccions a les persones no vacunades, que no podran entrar, per exemple, a restaurants o hotels

Hi havia sobre la taula el debat sobre si estendre a tot el país aquesta mesura, que descarta que els no vacunats puguin entrar a llocs amb PCR negativa, o el d'obligar a vacunar-se els treballadors d'alguns sectors com el sanitari. Aquest dijous, finalment, el Bundestag ja ha aprovat l'obligació de demanar el passaport covid al transport públic i a la feina. 

Certificat per treballar 

A Itàlia fa més d'un mes que per treballar cal mostrar el certificat covid, tant al sector públic com al privat. També s'ha d'ensenyar en mitjans de transport, inclosos els taxis.

Grècia exigeix el certificat covid per seure a terrasses i només deixa estar a l'interior dels locals a les persones vacunades. S'exigeix ensenyar el certificat a comerços, bancs o edificis públics

Descarten el confinament 

En canvi, a França l'augment dels contagis no s'ha traduït en un increment de la pressió hospitalària. És per aquest motiu que, ara per ara, el govern francès de no veu "ni de lluny ni de prop" un nou confinament.

En el cas del Regne Unit, el govern descarta per ara ampliar l'ús de la mascareta o del passaport covid.

Confinar els no vacunats 

El cas que va generar un gran impacte a Europa va ser el d'Àustria, que va obligar, a partir del passat diumenge, a confinar les persones no vacunades o no curades de covid-19. 

Les restriccions signifiquen que les persones no vacunades, uns tres milions, d'una població total de nou, només podran sortir de les seves cases per anar a treballar o estudiar, i per anar a botigues de primera necessitat, com a supermercats o farmàcies.

A més, podran sortir al carrer per anar al metge, vacunar-se o per fer un tomb. Tanmateix, quedarà prohibit anar de compres a botigues no essencials, anar a restaurants, bars, gimnasos i esdeveniments culturals i esportius, entre d'altres.

Imatge principal: Persones amb mascaretes pel carrer / Carlos Baglietto