Després que es filtrés l'esborrany del Pla de reobertura on bars i restaurants havien de tancar a les cinc de la tarda, ara el Gremi de Restauració de Barcelona considera positius el canvi que els permetrà obrir a partir del dilluns 23 fins a les 21:30. Tot i això, reclamen que l'horari de tancament s'ampliï, especialment pensant en la campanya de Nadal, i que es revisi a l'alça el toc de queda, ara fixat en les 22.00 hores.

En haver-se fixat l'hora de tancament dels establiments a les 21.30, "molts restaurants, especialment aquells en els quals el sopar suposa més del 50% de la facturació, continuaran tancats al públic o amb un funcionament molt residual", avisa aquest Gremi a un comunicat. Per això, de cara a la segona fase d'aquest pla de reobertura, que hauria d'arrencar el 7 de desembre, "caldria ampliar l'horari com a mínim fins a les 00.00 hores, i fins a la 1 del matí en el tercer tram", consideren els restauradors de la capital catalana.

Una campanya de Nadal marcada per la Covid-19

"No podem esperar ni un minut més en preparar-nos per a la campanya de Nadal, en termes de consum és estratègica per a molts sectors, també per a la restauració, però aquest any ho és de manera especial", sosté aquest Gremi, que demana un compromís de "no tornar a tancar la restauració", a l'ésser un "motor econòmic" essencial a Catalunya.

Treballadors restaurant La Dolceta de Lleida prepara el foc per fer el menjar per emportar / ACN

Els restauradors demanen que no es torni a tancar la restauració per la campanya de Nada. / ACN

El director d'aquest gremi, Roger Pallarols, ha reivindicat fins i tot els restaurants "com a espais alternatius als domicilis per celebrar els àpats de Nadal de manera segura", i ha assegurat que la indignació dels restauradors pel tancament de la seva activitat ha forçat el Govern finalment "a rectificar".

Reobertura de bars, restaurants, centres esportius i cultura

El proper dilluns 23 de novembre podran obrir a Catalunya bars i restaurants, tant en terrasses com a l'interior, amb aforament limitat, igual que podran fer-ho, també amb limitació d'entrada, centres esportius i activitats culturals, en tots els casos fins al toc de queda, que es manté, ha anunciat avui el Govern.

Amb l'horari, s'amplia també el marge previst pel que fa a l'aforament. En comptes de deixar-los ocupar només un terç de l'aforament, com indicava l'esborrany filtrat, el document definitiu recull que les terrasses podran omplir-se al 50%. Això sí, mantenint en tot moment la distància de dos metres entre taules i amb un màxim de quatre comensals si no són un grup bombolla.