La Societat Europea d'Endocrinologia ha realitzat una revisió sobre l'evidència dels riscos addicionals de la Covid-19 per a les persones amb diabetis, obesitat, nivells baixos de vitamina D i trastorns pituïtaris, suprarenals i tiroides.

Al començament de la pandèmia, va quedar clar que els homes són més susceptibles que les dones al Covid-19 greu i tenen un risc més alt de mort per la malaltia. Entre les raons proposades es troben taxes més altes de tabaquisme entre els homes i una renuència més alta a utilitzar una màscara, però hi pot haver una explicació biològica més fonamental. El SARS-CoV-2, que és el virus que causa la Covid-19, explota dos receptors de membrana anomenats ACE2 i TMPRSS2 per penetrar a les seves cèl·lules hoste.

La investigació suggereix que els andrògens, és a dir, les hormones sexuals masculines, augmenten la producció d'aquests receptors a les cèl·lules que recobreixen les vies respiratòries dels pulmons, la qual cosa pot facilitar que el virus infecti el teixit pulmonar en els homes.

Prova CovidLes hormones sexuals masculines incideixen en la gravetat de la Covid-19

Altres línies d'evidència que impliquen a les hormones sexuals masculines inclouen l'observació que la calvície de patró masculí, que és causada per alts nivells circulants de dihidrotestosterona (DHT), està associada amb Covid-19 greu en els homes. Curiosament, els assajos clínics suggereixen que els medicaments per tractar les afeccions de la pròstata i la caiguda del cabell en els homes, que redueixen la producció de DHT o bloquegen els receptors de l'hormona, poden accelerar la recuperació de les persones amb Covid-19.

Els principals endocrinòlegs d'Espanya, Turquia i Itàlia han revisat l'evidència més recent sobre les hormones masculines i alguns altres factors de risc relacionats amb les hormones per a la Covid-19 en una declaració de posició de la Societat Europea d'Endocrinologia. La declaració actualitza una declaració anterior que la societat va publicar el març de 2020, al començament de la pandèmia.

També revisen l'evidència i emeten consells per a una varietat d'altres afeccions endocrines, que inclouen insuficiència de vitamina D, diabetis, obesitat, insuficiència suprarenal i problemes relacionats amb la glàndula pituïtària i tiroide. "Necessitem ser conscients de les conseqüències endocrines de la Covid-19 per als pacients amb una afecció endocrina coneguda, com a diabetis, obesitat o insuficiència suprarenal, però també per a les persones sense una afecció coneguda," diu el primer autor de l'estudi Manuel Puig-Domingo de la Universitat Autònoma de Barcelona a Espanya.

"La insuficiència de vitamina D, per exemple, és molt comuna, i el coneixement que aquesta afecció ha sorgit amb freqüència en la població Covid-19 hospitalitzada i pot afectar negativament els resultats no ha de prendre's a la lleugera". Després d'ajustar els factors de risc coneguts, els nivells baixos de la vitamina D són més prevalents en les persones hospitalitzades amb Covid-19 que en la població general.

Alguns estudis també han trobat que els nivells baixos de vitamina D estan associats amb una malaltia i una mortalitat més greus. Els autors recomanen que els professionals de la salut s'assegurin que els seus pacients tinguin nivells adequats de vitamina D, en particular, els adults grans amb diabetis o obesitat.

Els endocrinòlegs assenyalen que una gran quantitat d'evidència publicada suggereix que la diabetis, el control deficient de la glucosa en sang i l'obesitat són factors de risc importants de pitjors resultats i mortalitat en Covid-19. "Es recomana la vigilància activa i les proves en clíniques endocrines per a pacients ambulatoris, així com l'hospitalització primerenca per Covid-19," escriuen.

Dona llit hospitalLa diabetis també és un factor agreujant de la Covid

Afegeixen que el tractament amb metformina per a la diabetis tipus 2 i estatines per al colesterol alt s'associen amb una malaltia menys greu i un menor risc de mort, per la qual cosa no s'han de suspendre en ingressar l'hospital.

Les cèl·lules beta del pàncrees, que produeixen insulina, poden ser particularment vulnerables al dany del virus perquè expressen una gran quantitat de receptors ACE2. Això pot explicar en part els nous casos de diabetis després d'una Covid-19 greu. Els experts creuen que "la mortalitat en la diabetis tipus 1 o tipus 2 ha augmentat constantment durant l'any de la pandèmia, i estan sorgint proves que pot existir una relació bidireccional entre la diabetis i la Covid-19, tant en termes d'empitjorament de les condicions existents com de nova aparició de diabetis."

Juntament amb la diabetis, l'obesitat s'ha convertit en un factor de risc important per a la Covid-19. Els autors escriuen al seu article: "El control del pes, la pressió arterial i el control de la glucosa en sang sempre han estat importants per millorar la salut cardiometabòlica i prevenir les conseqüències greus per a la salut de l'obesitat, però el risc de Covid-19 greu és ara una altra raó important per centrar-se en aquests problemes". Adverteixen que les mesures de bloqueig, en influir en la dieta, els nivells d'activitat física, l'estrès i el son, poden conduir un augment de pes.