El Regne Unit anuncia aquest dimarts que el país se suma a la llista de territoris que administraran la tercera dosi de la vacuna contra la covid-19. En concret, el que ha aprovat el Comitè Conjunt de Vacunació i Immunització del país britànic és que s'administrarà aquesta dosi de reforç a les persones majors de 50 anys i a aquelles que són "clínicament" vulnerables. L'objectiu que es persegueix és evitar un gran nombre de contagis durant els mesos d'hivern i, d'aquesta forma, frenar el nombre d'hospitalitzacions i morts per coronavirus.

La BBC indica que la dosi de reforç que s'administrarà serà de Pfizer i que s'inocularà sis mesos després d'haver rebut la pauta completa de vacunació. Inicialment, es prioritzarà el grup de població que té més de 70 anys i, amb posterioritat, aquesta tercera dosi es farà extensible als majors de 50. La decisió l'ha comunicat el secretari de Salut, Sajid Javid.

El debat sobre aquesta tercera dosi ha durat diverses setmanes, atès que alguns científics consideraven que era precipitat posar dosis de reforç quan hi ha un gran volum de població dels països en vies de desenvolupament o amb pocs recursos que encara no han pogut rebre ni la primera dosi. El que ha acabat inclinant la balança és que es volen evitar confinaments i restriccions en els propers mesos.

Una dosi als menors d'entre 12 i 15 anys

L'executiu del Regne Unit va confirmar el dilluns que inocularà una única dosi de Pfizer als menors d'entre 12 i 15 anys. Per poder vacunar-se, els pares i els mateixos menors hauran de signar una autorització assegurant que donen el consentiment per rebre la injecció. D'altra banda, els majors de 16 anys ja mostren un percentatge de cobertura molt elevat, donat que el 81% d'aquesta població ja té la pauta completa.

En relació amb el passaport covid, finalment tot apunta que no s'implementarà. Estava previst que, a partir de l'1 d'octubre, es demanessin els passaports de vacunació per entrar a l'oci nocturn o a espais de gran afluència de públic.

L'OMS demana endarrerir la tercera dosi

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) té les seves prioritats molt clares: si no es vacuna tot el món, no se sortirà de la pandèmia. Aquest mantra que tots els seus representants repeteixen inclou l'administració de terceres dosis en els països rics abans que repartir vacunes entre els estats menys desenvolupats. Maria Neira, directora del Departament de Salut Pública de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), a RAC1 ha remarcat: "El virus no deixarà de ser-hi perquè els països rics s'hagin vacunat". 

Neira ha insistit a posposar la tercera dosi de forma generalitzada, per suplir les necessitats dels països que no han pogut adquirir prou vacunes. "Hem demanat una moratòria respecte a la tercera dosi, fins l'any que ve. Perquè com a mínim el 40% de la població mundial estigui vacunada" i ha afegit: "Posposar una tercera dosi és una estratègia".

Hi ha casos de països que han decidit tirar pel dret i començar a posar la tercera dosi. Un dels casos més clars és el d'Israel, que no només ha començat a vacunar amb una tercera dosi la seva població fent el sord a la recomanació de l'OMS i dels experts, sinó que ja té sobre la taula l'administració d'una quarta.

 

Imatge principal: Una sanitària prepara una vacuna contra la covid-19 per administrar-la. Sergi Alcàzar.