La situació a les Unitats de Cures Intensives (UCI) està al límit, ja que estan desbordades pels casos de Covid, segons han anunciat les autoritats. Per això, des del Grup de Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC (BIOCOMSC) han recomanat implementar un confinament domiciliari. 

De fet, segons les darreres dades publicades pel departament de Salut aquest dissabte, s'han frenat les hospitalitzacions a planta, però s'incrementen els ingressos a les UCI. No obstant això, l'expansió de la pandèmia s'ha aturat. Per primer cop des de l'11 de desembre, el risc de contagi se situa per sota de l'1, en 0,97. En paral·lel, el risc de rebrot baixa fins a 600.

test coronavirus Barcelona EfeUna sanitària realitza un test de la Covid-19 a una dona a Barcelona / EFE

Poc marge de maniobra

En un fil publicat de Twitter, BIOCOMSC ha indicat que a Espanya hi ha comunitats autònomes amb situacions greus per la pandèmia de coronavirus com Extremadura on la incidència acumulada se situa en els 1.474 casos per cada 100.000 habitants, seguida de Múrcia 1.296, País Valencià 1.167, per la qual cosa és aconsellable que s'implementi un confinament domiciliari.  

Una recomanació que els experts també fa extensiva a Catalunya alhora que alerten que existeix poc temps per prendre decisions perquè es desconeix l'impacte que pot provocar la soca britànica. "Tot i estar millor, en termes epidemiològics, a Catalunya també és recomanable un confinament domiciliari", han alertat des de BIOCOMSC.

A més, el biofísic i professor de la UPC, Daniel López-Codina, ha matisat que hi ha "poc marge i en 2, 3 o 4 setmanes o més pot empitjorar" i ha afegit: "Tenim la variant britànica. Ara no sabem el percentatge de casos amb aquesta variant". De fet, des del passat dimecres els casos de la nova soca britànica s'han multiplicat a Catalunya i ja superen la trentena. 

Per això, des de BIOCOMSC han exposat que "el fet de tenir l'espasa de Dàmocles de la nova variant fa que, sense saber els percentatges actuals de la seva presència, no es pugui saber quan de sostenible serà aquesta baixada". 

En aquesta mateixa línia, també han indicat que aquesta situació afegeix noves "incògnites de com d'efectives seran les mesures amb nova variant".

Mesures més contundents per Catalunya

D'altra banda, el catedràtic de farmaco-epidemiologia de la Universitat d'Oxford Daniel Prieto-Alhambra ha valorat aquest dissabte en una entrevista a Rac1 que Catalunya "no es pot permetre" una velocitat de propagació de la Covid-19 al voltant de l'1. 

"La nova variant augmenta molt la transmissibilitat i fa que, amb les mesures que tenim a Catalunya, és força probable que no s'aconsegueixi mantenir la R per sota d'1", ha argumentat Prieto-Alhambra. 

Segons l'especialista, el problema principal a Catalunya és la pressió hospitalària. Per això, ha defensat que és necessari aplicar mesures que restringeixin més la mobilitat per baixar el risc de contagi per sota de l'1.