La canyella s'obté de l'arbre canyeller, que és de fulla perenne. Concretament, s'extreu de l'interior d'aquest, després de retirar-ne l'escorça. Existeixen dos tipus principals de canyella, la de Ceilan i la Cassia. La major part de la canyella que trobaràs al supermercat és Cassia, però el cert és que és de pitjor qualitat que la de Ceilan, que creix principalment a Sri Lanka i és menys comú, encara que es denomina com a canyella veritable.

És un aliment comú a l'hora de fer postres, encara que es pot incloure d'una manera més regular en la nostra dieta per les seves múltiples propietats. Aquestes en són algunes.

Equilibra els nivells de glucosa en sang

La canyella pot ser útil per a persones que pateixen diabetis tipus 2, perquè redueix els nivells de glucosa a la sang, estimulant els receptors de la insulina. Així va quedar demostrat en un estudi publicat a la revista Annals of Family Medicine, en el qual es van posar en marxa deu assajos que van incloure gairebé 600 pacients amb aquesta malaltia. Es van dividir en dos grups: a un dels grups se'ls va subministrar la canyella en dosi de 120 mil·ligrams a 6 grams al dia durant 18 setmanes en forma de suplement abans, durant i després dels àpats. Els resultats van mostrar que aquells que el van prendre, van mostrar un descens més gran en els nivells de glucosa a la sang.

CanyellaEls nivells de sucre en sang baixen si s'inclou canyella en la dieta

Ajuda a aprimar-se

A més de fer baixar el nivell de glucosa en sang, la canyella redueix alguns dels efectes negatius de menjar aliments rics en greixos. A més, les propietats antiinflamatòries i antibacterianes de la canyella també influeixen, així com la seva quantitat de fibra, que provoca sacietat. Per tant, encara que no es pot dir que aquesta espècia per si sola provoca una pèrdua de pes directa, és una eina útil per aconseguir el pes ideal.

Prevé l'envelliment

La canyella és rica en antioxidants. En la seva composició podem trobar aldehid cinnàmic i epicatequina, dos compostos que també es troben en altres aliments com la xocolata o el vi, que ofereixen protecció davant l'estrès oxidatiu de les cèl·lules. I no només en el que té a veure amb l'envelliment, sinó també en la prevenció de les demències.

Millora les digestions

En la medicina tradicional, la canyella s'ha utilitzat per millorar les digestions i alleujar les patologies de l'aparell digestiu. Augmenta la secreció salival i l'activitat glandular, per la qual cosa se sol recomanar per a persones que pateixen de gasos, nàusees o diarrees, gràcies al seu efecte regulador de la funció intestinal.

Canyella caféEl sistema digestiu també agraeix el consum de canyella

Aporta molts nutrients

Encara que pugui semblar el contrari i només ens sembli una espècia per donar gust al menjar, la canyella aporta una gran quantitat de nutrients, com ara ferro, calci, zinc, potassi, seleni i vitamines C i B6.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat