Durant anys, s'ha estudiat sobre com alguns aliments poden tenir una cosa per veure amb el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat o TDAH. S'han realitzat moltes investigacions sobre el tema d'una dieta útil per al TDAH, però encara no existeix res realment concloent. Sí que sembla haver-hi algun consens sobre que alguns aliments poden empitjorar els símptomes d'aquest trastorn o provocar un comportament que imiti els signes del TDAH en els nens.

Alguna evidència suggereix que els nens amb TDAH poden tenir nivells baixos d'àcids grassos essencials. Tanmateix, la suplementació d'àcids grassos omega 3 en les dietes de nens amb TDAH no sembla millorar d'una manera molt dràstica el comportament d'aquests petits. Els àcids grassos omega 3 afecten les transmissions d'alguns neurotransmissors (substàncies químiques del cervell). Sí que s'aconsella mantenir un equilibri d'àcids grassos omega 3 i àcids grassos omega 6, però més aviat per a la salut en general. Algunes investigacions mostren que el TDAH i la deficiència d'omega 3 comparteixen dos símptomes: la set excessiva i la necessitat més gran d'orinar.

Les recomanacions dietètiques generals per als nens són incloure fruites i verdures, cereals integrals, llegums, carn magra i peix. Quant al paper dels additius alimentaris artificials, es pot intentar reduir el seu consum, igual com el de les begudes endolcides amb sucre, els dolços i els cereals de l'esmorzar, però és més aviat una estratègia de prova-error. Hi ha nens als quals els va millor i a d'altres no. En tot cas, el millor és una dieta sana d'aliments frescos i saludables per optimitzar la salut i el benestar del nen.

Tampoc les megadosis de vitamines i minerals no són efectives i poden interactuar amb les pastilles per al TDAH. Fins ara, hi ha poca evidència consistent que el TDAH es pugui tractar amb suplements nutricionals. La cafeïna i el consum excessiu de menjar ràpid i altres aliments de baix valor nutricional, pot posar més nerviosos els nens, però això no significa que augmenti el risc de patir TDAH.

Omega 3Malgrat que són bons per a altres aspectes de la salut, suplements com els d'omega 3 no redunden especialment en un benefici per al TDAH

Així que, en definitiva i més aviat com a consell, s'haurien de limitar aquests aliments pel que s'ha pogut demostrar en alguns estudis, encara que fa falta més investigació per determinar-ho d'una forma precisa.

Dolços

Evitar dolços industrials, gominoles i aliments rics en sucres afegits, perquè poden promoure la hiperactivitat i contribuir a incrementar els símptomes del trastorn.

Refrescos

Reduir també dràsticament el consum de refrescos i la cafeïna, perquè solen tenir molts dels mateixos sucres i edulcorants, a més d'altres ingredients que empitjoren els símptomes, com el xarop de blat de moro amb alt contingut en fructosa.

Begudes energètiques

Poden empitjorar els símptomes del TDAH sobretot en els adolescents, en contenir sucre, edulcorants artificials, colorants artificials, cafeïna i altres estimulants.

Peix

El consum de peix ha de ser controlat per un metge perquè el mercuri que contenen alguns exemplars en quantitats molt elevades poden exacerbar els símptomes del TDAH a llarg termini. Per exemple, el peix espasa o la tonyina vermella.

Atún vermellPeixos com la tonyina vermella poden ser contraproduents per als nens amb TDAH pel seu contingut en mercuri

Aliments que poden despertar sensibilitat

Els nens amb TDAH haurien de vigilar la seva sensibilitat alimentària i les al·lèrgies, perquè alguns productes que provoquen aquestes reaccions, poden incrementar els símptomes del TDAH: llet, xocolata, soja, blat, ous, prunes, préssecs... les possibilitats són moltes.