Després de la cursa per ser el primer per a una vacuna per al coronavirus, torna el debat de com s'haurà de vacunar. Diferents governs estan dissenyant un pla de vacunació. De fet, diversos governs de països europeus, incloent-hi l'espanyol, han exposat que personal sanitari i grups de risc seran els primers a ser vacunats. Ara bé, un estudi dirigit per la Universitat de Khalifa d'Abu Dhabi, als Emirats Àrabs qüestiona aquest criteri. El seu model suggereix que donar prioritat a les persones que més interactuen, com treballadors essencials i joves, multiplicaria l'efectivitat de la vacuna en reduir les infeccions i la mortalitat.

"Els nostres resultats contradiuen els plans de vacunació per a la població general i recomanen gairebé la seqüència contrària per edats a la que s'està proposant", detalla Jorge Rodríguez, en declaracions a El País. "Si la vacuna és també eficaç contra la transmissió de la Covid, el nostre model indica de forma inequívoca que la vacunació prioritària als grups de població amb més interaccions podria fer que un país com Espanya reduís el nombre de morts". 

Reduir un 70% de morts

D'aquesta manera, en l'estudi publicat, calcula que una adequada priorització pot reduir les morts fins a un 70%. A més, els va sorprendre que "per a tots els casos, donar preferència als grups amb més mortalitat, però menors interaccions socials, conduïa a un nombre significativament més gran de morts finals que, fins i tot, s'establia algun ordre". 

"Per això em preocupa. No sé si (en elaborar plans de vacunació) s'ha tingut en compte aquesta alternativa o s'ha actuat per inèrcia. Quan ho he comentat amb altres científics, em diuen que va contra les premisses de salut pública de tota la vida, però mai hem tingut una situació com l'actual escassetat de vacunes", insisteix al mateix diari.

Qui s'ha de vacunar primer?

Segons exposa, els resultats que han obtingut són contraintuïtius. Precisament per això, posa l'exemple de la caixera del supermercat. "Si tenim 10 vacunes i 30 persones, la meitat d'elles més grans. A qui vacunes primer? Al senyor de noranta anys que passa la major part del temps a casa i es protegeix? O la noia de vint-i-sis anys que treballa de caixera en un supermercat on atén a persones grans, a la meva mare i altres veïns?".

També subratlla que si una persona més gran té moltes interaccions, també hauria d'estar en el grup prioritari. "Si vacunes als transmissors, talles les transmissions independentment de la seva edat i acabes amb l'expansió exponencial de la malaltia", expone.