Malgrat la quantitat d'informació existent sobre l'alimentació avui dia, és habitual que freqüentment ens sorprenguem amb aliments, suplements, vitamines o productes la ingesta dels quals ens serveix per mantenir-nos sans o per posar remei a alguna carència que puguem patir.

D'entre els no tan coneguts està la quercetina, un pigment que es troba en moltes plantes, verdures i fruites i les propietats del qual reporten alguns beneficis per a la salut, al mateix temps que permeten prevenir algunes malalties.

La quercitina és un fitonutriente que els éssers humans no som capaços de produir però al qual podem accedir de manera senzilla ja que es troba en aliments tan habituals com la ceba, el raïm, les pomes, els cítrics, el bròcoli, la col arrissada, el tomàquet o el vi negre, entre altres.

Taronges

Però no només ho trobem en fruites o verdures, sinó que també pot aconseguir-se en suplements que continguin remeis d'herbes com el ginkgo biloba i l'herba de Sant Joan.

Els avantatges de la quercetina

 

>Propietats antioxidants

La quercetina destaca per les seves propietats antioxidants i això permet que puguin protegir al cos humà dels radicals lliures; aquestes molècules inestables que poden incrementar el risc de contreure malalties i accelerar l'envelliment. Té un poder antioxidant superior al de les vitamines C i E o els betacarotens.

>Redueix la inflamació

La inflamació és la resposta natural del cos a l'estrès i les lesions i, en general, ajuda el cos a guarir. Tanmateix, la inflamació crònica pot ser nociva per al cos i pot contribuir a determinats estats negatius de salut.

Segons un recent estudi realitzat en animals, la quercetina prevé les inflamacions aguda i crònica i té també propietats antiartrítiques.

>Prevé malalties neurològiques

La quercetina pot ajudar a prevenir malalties neurodegeneratives, com l'Alzheimer o la malaltia de Parkinson. L'estrès oxidatiu contribueix al desenvolupament de malalties neurodegeneratives i aquest té lloc quan existeix un desequilibri de radicals lliures al cos. Les propietats antioxidants de la quercetina poden ajudar a combatre els radicals lliures.

>Alleuja els símptomes d'al·lèrgia

Alguns estudis suggereixen que la quercetina podria ser un antihistamínic eficaç, podent, fins i tot ajudar a tractar malalties com l'asma i la bronquitis.

>Prevé infeccions

A més de les propietats ja ressenyades, també és un eficaç antibacterià. I en especial contra aquells bacteris relacionats amb el sistema digestiu, la pell, el sistema respiratori i el sistema urinari. Però a més, podria ajudar a combatre alguns virus, entre els quals es troba l'adenovirus.

>Disminueix el risc de contreure càncer

La quercetina conté propietats anticancerígenes que podrien ajudar a prevenir la propagació de cèl·lules canceroses i el creixement tumoral.

Estudis científics han demostrat que una dieta rica en flavonoides, com la quercetina, pot ajudar a prevenir el càncer. Les fruites i verdures són plenes de flavonoides, per la qual cosa augmentar la ingesta d'aquests aliments podria reduir el risc de molts tipus de càncer. I més en concret, d'entre les investigacions que s'han realitzat –tant in vitro com amb rosegadors–, destaca com a efectiva en la restricció del creixement de cèl·lules cancerígenes en els casos de càncer de pròstata.

>Baixa la pressió arterial elevada

Segons un estudi de l'American Heart and Stroke Association, prendre suplements de quercetina podria ser una manera efectiva de reduir la pressió arterial. Una altra investigació va mostrar que les persones amb sobrepès i que van prendre un suplement de quercetina de 150 mil·ligrams (mg) de per dia tenien nivells més baixos de colesterol dolent a la sang, així com una pressió arterial sitólica reduïda.

>Redueix el risc de malalties del cor

Diversos estudis científics han revelat que la quercetina pot millorar la salut de les cèl·lules dels vasos sanguinis i el flux sanguini a través de les artèries en persones amb malalties cardíaques.

Quercetina

Com prendre quercetina

 

Es pot obtenir quercetina menjant una varietat de fruites i verdures en la dieta diària. Les cebes tenen el nivell més alt de quercetina en comparació amb altres productes, amb uns 300 mg per quilogram.

Si es prefereix prendre la quercetina mitjançant suplements, la dosi més comuna és de 500 mg per dia, encara que algunes persones arriben a prendre fins a 1.000 mg per dia. La quercetina en forma de suplements està disponible en farmàcies, parafarmàcies i herbolaris.