La hipoglucèmia reactiva no és cap altra cosa que un nivell baix de sucre a la sang unes hores després d'ingerir un àpat. Passa quan una persona té massa insulina a la sang en un moment inadequat. La insulina és l'hormona que permet que el sucre ingressi les cèl·lules del corrent sanguini. Dins de les cèl·lules, el sucre és la principal font d'energia.

Els símptomes de la hipoglucèmia reactiva poden incloure confusió, tremolors i ansietat. Una persona pot reduir el risc d'hipoglucèmia reactiva prenent mesures dietètiques, com fer àpats petits i freqüents i limitar la ingesta d'aliments ensucrats.

Jove menjantEls símptomes de la hipoglucèmia reactiva apareixen unes quantes hores després de menjar

En què consisteix

La hipoglucèmia és el terme que s'utilitza quan el sucre en sang, o glucosa, cau per sota del rang normal i saludable. Alguns factors que afecten el sucre en sang inclouen l'exercici, la ingesta de sucre i altres carbohidrats, i la quantitat d'insulina al cos.

Quan una persona consumeix carbohidrats, el cos els descompon per formar glucosa. En resposta, el pàncrees secreta l'hormona insulina, que ajuda que la glucosa passi de la sang a les cèl·lules dels músculs, el fetge i el cervell. Per funcionar correctament, aquestes cèl·lules necessiten glucosa com a combustible.

Existeixen diferents tipus d'hipoglucèmia. Un d'aquests tipus té lloc en persones que pateixen diabetis i els metges el classifiquen com a hipoglucèmia diabètica. Ocorre quan les injeccions d'insulina o els medicaments antidiabètics que pren una persona n'eliminen massa sucre del corrent sanguini.

La hipoglucèmia reactiva és una forma poc comuna de l'afecció, que els metges classifiquen com a hipoglucèmia no diabètica. Té lloc quan els nivells de sucre en sang estan per sota de 70 mil·ligrams/decilitre. Això sol ocórrer aproximadament entre les 2 i 4 hores després d'un àpat. Els símptomes desapareixen ràpidament després de menjar o beure carbohidrats.

Causes

Els investigadors encara no han identificat completament les causes específiques de la hipoglucèmia reactiva. Tanmateix, l'afecció es deu a tenir massa insulina en el corrent sanguini quan no convé.

Les possibles causes inclouen patir prediabetis, el que pot dificultar que el pàncrees produeixi la quantitat correcta d'insulina, tenir deficiències rares d'enzims, que poden dificultar que l'estómac i els intestins descomponguin els aliments, o si s'ha tingut una cirurgia d'estómac, que pot fer que els aliments passin a través de l'estómac als intestins massa ràpid.

Símptomes

Les persones amb hipoglucèmia reactiva poden experimentar alguns o tots aquests símptomes entre 2 i 4 hores després d'un àpat: gana, fatiga, sudoració, debilitat, nàusees o vòmits, canvis d'humor, ansietat, freqüència cardíaca ràpida, irritabilitat, mals de cap o confusió.

Jove marejadaLa debilitat és un dels símptomes que pot causar la hipoglucèmia reactiva

Tractament

La majoria de les persones que tenen hipoglucèmia reactiva no necessiten tractament. El que els metges recomanen són canvis en la dieta per controlar els símptomes.

Això sí, si una persona necessita tractament immediat, els metges recomanen menjar o beure una cosa que contingui almenys 15 grams de carbohidrats. Mig vas de suc, per exemple, conté aquesta quantitat.

També algunes persones amb hipoglucèmia reactiva poden beneficiar-se de la presa de medicaments antidiabètics, com la metformina, com en el cas dels que pateixen prediabetis. La metformina pot ajudar a reduir els símptomes, ja que la prediabetis és una possible causa d'aquest tipus d'hipoglucèmia.