La resposta és clara i rotunda: només un (o molts, si tenim en compte que existeixen tants tipus d'orgasme com dones hi ha al món). Però en el que ens ocupa, només un. I és que la de quants tipus d'orgasme femení existeixen és una pregunta superrecurrent i mal contestada durant dècades. Tradicionalment, la teoria principal pregonava que el plaer per a les dones es dualitzaba en l'orgasme vaginal – el que es produïa després del fricció, per exemple, de la penetració – o el clitorià – el que s'aconseguia gràcies a l'estímul del clítoris, un òrgan la funcionalitat del qual únicament és la de donar plaer. Tot mentida, un mite alimentat pel desconeixement i per l'encimbellament del psicoanalista i masclista Sigmund Freud, qui en els seus Tres ensayos sobre la teoría de la sexualidad de 1905 va postular l'existència d'aquestes dues classes.

Però encara hi ha més: segons Freud, l'orgasme clitorià era l'immadur, típic de l'adolescència i la masturbació; el vaginal, el més desenvolupat i propi d'una dona que ha assolit la plenitud. Senyoros categoritzant el nostre plaer, tot amb molt de sentit. I encara que ara això ens sembli un desvergonyiment com la copa d'un pi, les seves idees van calar fons durant tot el segle XX i van exercir molta influència tant en homes com en dones.

sharon mccutcheon AgOZ88BuyMI unsplash

El clítoris té l'objectiu únic de donar plaer. / Pexels

El clítoris és l'òrgan responsable de l'orgasme

Avui és el Dia Internacional de l'Orgasme femení i continua sent necessari, precisament, per desmentir coses com aquestes. Perquè aquesta dualitat, directament, no és certa. La cavitat vaginal no té terminacions en si mateixes, sinó que l'introit vaginal està connectat amb el clítoris. És aquest òrgan, que té més de 8.000 terminacions nerviosos i és únic de l'anatomia de la dona, aquell que conté les neurones ocupades de fer saltar el reflex orgàsmic femení. No és necessari que l'estimulació sigui literalment clitoriana; n'hi ha prou amb estimular zones adjacents per aconseguir que la dona experimenti un enorme plaer. És per això que algunes dones poden arribar al clímax amb l'estimulació de la zona vaginal, però no perquè l'orgasme per si mateix pugui classificar-se. Tot surt del mateix: el clítoris.

El clítoris té més de 8.000 terminacions nerviosos

Això de la classificació també té molt a veure amb la pressió infligida a les dones (i, per extensió, també autoinfligida). Què signifiquen aquestes classificacions eternes dels tipus d'orgasmes que totes hem de conèixer per gaudir del sexe? Lluny d'aclarir res, aporten més dubtes i preguntes de les que ja existeixen, tenint en compte que l'androcentrisme ha pres el cos de l'home com a referència única obviant les diferències anatòmiques que hi ha entre ambdós sexes.

Sexualitat

La pròstata femenina són les Glàndules d'Skene. / Pexels

Això causa moltes contrarietats al cos femení: que no s'hagi estudiat prou l'endometriosi o les malalties associades a l'aparell reproductor femení, que no sapiguem què és exactament el líquid del squirt o que s'hagi descobert fa relativament poc que les dones tenim pròstata, anomenada Glàndules d'Skene.

El poder del cervell

És important també destacar la importància del cervell en tot això. Qüestions com l'autoestima o la seguretat són crucials per arribar a l'orgasme. Segons estadístiques, l'anorgàsmia afecta un 20% de dones, la majoria de vegades a causa de la pressió que senten per aconseguir-ho. És crucial que existeixi una bona educació sexual sobre això perquè les dones tinguem l'oportunitat de conèixer i descobrir els nostres cossos sense sentir-nos culpables per això. Només així es pot aconseguir tenir un bon orgasme: amb salut cerebral i estimulant el nostre clítoris. Que així sigui.