Les vacunes contra la covid salven vides. Potser aquesta podria ser una de les frases més repetides al llarg d'aquest 2021. El cas, però, és que segons les dades que ha compartit aquest dilluns la Comissió Europea és cert. De fet, Espanya seria el tercer país on més vides s'han salvat a conseqüència de les vacunes. Se sap que les vacunes redueixen la possibilitat d'agafar el coronavirus greu i de patir hospitalitzacions. 

D'aquesta manera, a Espanya s'han salvat 34.032 dues vides gràcies a la campanya de vacunació que va començar de manera conjunta a tots els països de la Unió Europea el 27 de desembre de l'any passat. En aquest context, Espanya seria el tercer país on s'han evitat més morts, després d'Itàlia, que lidera el rànquing (60.898 morts) i França que se situa en segona posició (47.681).

european commission TUIT vacunes

En quarta posició hi ha Romania amb 30.250 i Hongria en cinquena, amb 20.437 morts evitades. Segons les dades que ha fet públiques l'organisme europeu, el país on s'han aconseguit evitar menys morts és Malta amb 305.

Vacunes i la nova variant òmicron

L'aparició de la variant del coronavirus òmicron ha provocat especulació, nervis i neguit per com podria de resistent ser contra les vacunes. Totes les vacunes disponibles actualment (Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen) funcionen entrenant el sistema immunitari contra la proteïna S o spike, la clau que fa servir per infectar cèl·lules.

Segons destaca el diari The Guardian, òmicron té més de 30 mutacions en aquesta proteïna, incloent-ne 10 tot just a l'anomenat "domini d'unió al receptor", la part específica que s'adhereix al receptor. La delta, segons sembla, té dues mutacions.

Malgrat tot, es creu que fins i tot amb aquests canvis encara hi haurà àrees –és a dir, epítops– on els anticossos i les cèl·lules T, que creixen en resposta a una infecció o vacunació prèvia, podrien respondre. 

Taxa de vacunació

Segons el portal Our World in Data, Espanya té una taxa de vacunació del 80,4%, és a dir, un 80,4% de la població ha rebut la pauta completa de la vacuna del coronavirus. En aquest context, es troba al costat dels països europeus amb una taxa de vacunació més alta. Portugal té el 87,8% de la població vacunada, mentre que a Itàlia el percentatge és del 72,9%.

Altres països on aquesta nova onada del coronavirus està afectant de ple, com Regne Unit, Alemanya o Àustria, que s'ha convertit en el primer país europeu en tornar a imposar confinaments, la taxa de vacunació és més baixa. Es parla d'un 67,9%, 67,8% i 65,6% respectivament. 

 

 

Imatge principal: una pantalla mostra el nombre de morts per coronavirus en diferents onades del coronavirus / Unsplash