Aquest temps de confinament pot haver afectat la vida de les persones de diferent manera, inclosa la seva sexualitat. L'estrès i l'angoixa derivats de la situació també es reflecteix en aquest aspecte de la nostra vida que tant pot influir en l'estat d'ànim i en les relacions de parella. Des de casos d'impotència i ejaculació precoç en el cas dels homes fins a disfuncions femenines que poden provocar que l'acte sexual sigui fins i tot dolorós.

Bona part d'aquesta acceptació dels problemes té a veure en part que el sexe que ens ven la publicitat de vegades té poc a veure amb la realitat, bàsicament perquè es redueix gairebé exclusivament als genitals. I el cert és que l'estat emocional de les persones, el fet d'estar patint una etapa de més ansietat o angoixa per exemple, tenen un paper fonamental.

Parella llit

La sexualitat està tan íntimament unida a la persona, que de vegades per compte propi és pràcticament impossible posar remei a un problema i que pot implicar a altres àmbits de la relació conjugal. I encara que s'ha avançat molt en aquest sentit, són encara bastantes les parelles que continuen mantenint el problema gairebé en secret, quan el cert és que els sexòlegs són professionals que poden ajudar a les parelles a conèixer-se millor, a millorar les seves relacions sexuals i a la seva capacitat de gaudir-ne.

Dos dels tipus de teràpies més freqüents són, d'una banda, les destinades a tractar un problema sexual concret i que es refereixen a un conjunt determinat de tècniques i exercicis que modifiquen la conducta per afrontar problemes que tenen a veure amb la resposta sexual de l'home o la dona. D'altres, van més enllà i aborden els temes de parella des del punt de vista de la convivència i la falta de comunicació.

En bona part dels pacients, és necessari combinar ambdós tipus, perquè separar la relació sexual d'altres àmbits és en la major part dels casos tractar el problema des d'una perspectiva incompleta, ja que les disfuncions sexuals poden derivar-se en ocasions de dificultats de la parella que no tenen a veure res amb el sexe.

S'aconsella anar un sexòleg quan s'ha produït una dificultat a l'hora de gaudir plenament del sexe amb una altra persona. Pot ser algun tipus de disfunció en el desig, l'excitació, l'orgasme o la satisfacció sexual. Altres motius són el dolor durant la relació sexual, els dèficits en informació, actituds negatives, creences irracionals sexuals o trastorns psicològics, psiquiàtrics o orgànics que derivin en una disfunció sexual.

El primer pas és buscar una persona que ofereixi confiança, doncs el professional pot tenir un plantejament diferent de la sexualitat respecte a la parella i la teràpia en aquest cas podria resultar contraproduent. En ocasions, els mateixos metges de capçalera poden resultar d'ajuda a l'hora de trobar un especialista encara que, per ser sincers, encara existeix un desconeixement ampli entre els sanitaris que dificulta poder derivar adequadament als seus pacients.

Parella nua

També és important que els dos membres de la parella estiguin d'acord en anar i tinguin intenció d'implicar-se en la teràpia, ja que es necessita la col·laboració d'ambdós perquè resulti satisfactòria. Normalment, al principi, se sol determinar el problema i s'elegeix el model de tractament que sigui eficaç i que permeti modificar les conductes que els estan perjudicant. La durada no es pot establir a priori, per la qual cosa no s'ha d'atabalar per avançar a poc a poc, sinó posar el focus en anar superant els problemes.

Quan finalitzi la teràpia, no s'han d'obviar totes les pautes apreses durant la mateixa, perquè la fidelitat a aquestes és un element imprescindible perquè les disfuncions no tornin a aparèixer amb el temps.