Allò de dormir amb la mascota no és un hàbit que porti bé tothom. Una cosa que no té res a veure amb l'afecte|amor que se li tingui. De fet, existeix una creença arrelada que és una mala idea, perquè pot provocar al·lèrgies o interrompre contínuament el son|somni.

Però, sorprenentment, un nou estudi publicat a la revista Sleep Health ve a desterrar aquesta idea. Els investigadors del Laboratori de Psicologia de Salut Pública Pediàtrica de la Universitat de Concòrdia han conclòs que la qualitat del son|somni del nombre de nens que comparteixen el llit amb les seves mascotes és més o menys semblança als que dormen sols o fins i tot millor, després no són un obstacle per descansar bé.

"Dormir amb la mascota no és perjudicial", assegura l'autora principal de l'article, Hillary Rowe. Les dades que van utilitzar els investigadors es van extreure del projecte Healthy Heart Project, un estudi finançat pels Instituts Canadencs d'Investigació en Salut, que explora els vincles entre l'estrès infantil, el son|somni i el ritme circadiari.

Els nens i els pares van respondre qüestionaris sobre les rutines a l'hora de ficar-se al llit i la higiene del son|somni: mantenir una hora de ficar-se al llit constant, tenir una rutina relaxant abans de dormir i dormir en un espai tranquil i còmode. Durant dues setmanes, els nens van utilitzar uns braçalets que van registrar diàriament el seu somni|son. També van ser equipats amb un dispositiu de polisomnografia casolà especialitzat durant una nit per permetre als investigadors registrar les seves ones cerebrals (senyals d'EEG) mentre dormien.

adam kuylenstierna XB6YpNF1QuY unsplashFins ara no se sabia si dormir amb mascotes era bo o dolent per la son

Després d'aquest descobriment, van buscar veure què deia la literatura existent sobre el tema de compartir el llit amb els animals. Van trobar alguns estudis amb adults, però gairebé res amb joves. "Dormir amb una mascota és una cosa que fan molts nens i no sabíem com influeix en el seu son", afegeix Rowe.

Els investigadors van classificar els nens en un de tres grups segons la freqüència amb la que adormen amb la seva mascota: mai, de vegades o amb freqüència. Després van comparar els tres grups per veure si hi havia diferències significatives entre ells. "Atesos els objectius més amplis de l'Healthy Heart Project, vam poder no només analitzar l'hora de dormir i la quantitat de temps que dormim (durada), sinó també el temps que tardem a agafar el son (latència), els despertars nocturns (interrupcions) i la qualitat del son", asseguren.

Van descobrir que els tres grups tenien una qualitat semblant del son. "La presència d'una mascota no va tenir un impacte negatiu en el son", assenyala Rowe. "De fet, trobem que els nens que dormien amb les seves mascotes amb més freqüència van tenir una millor qualitat de son percebuda, especialment entre els adolescents." La hipòtesi que plantegen aquests experts és que els nens consideren les mascotes com els seus amics i se senten còmodes dormint amb ells.