El brot relacionat amb viatges de final de curs a Mallorca entre l'11 i el 20 de juny continua creixent. Avui Salut ha anunciat que ja s'han detectat 64 casos positius entre estudiants catalans, 20 més que ahir dissabte. D'aquests, 44 es corresponen a joves de la regió sanitària Catalunya Central, 14 a Barcelona ciutat, 5 a la regió sanitària Girona i 1 a la de les Terres de l'Ebre. Els nous confirmats són contactes estrets que han donat positiu a les proves dins l'estudi general del brot, realitzat per l'Agència de Salut Pública de Catalunya i l'Agència de Salut Pública de Barcelona. 

També han augmentat els contactes estrets, que pugen fins als 575. La majoria (322) són de la Catalunya Central, 204 a Barcelona ciutat i la resta estan disseminats per la resta d'àrees. Arreu de l'estat, hi ha més de 800 casos confirmats. 

Altres brots a Menorca, Tenerife i dins Catalunya

El de Mallorca no és l'únic brot massiu detectat entre estudiants catalans, però si el que afecta a més persones. A la resta, en les últimes hores no hi ha hagut un augment en el nombre de positius. Així, en el brot de Menorca entre estudiants de la província de Barcelona hi ha 57 casos confirmats; el brot de Tenerife entre joves de Deltebre continua amb 27 casos i també hi ha 17 joves positius de les comarques centrals que es van moure dins Catalunya.  

Segons ha informat el Departament de Salut, aquest cap de setmana els gestors de contactes de vigilància epidemiològica han fet més de 2.300 primeres trucades a nou contactes detectats, a qui se'ls ha recomanat l'aïllament i se'ls ha programat un test per detectar si estan contagiats. En total, se n'han fet més de 4.300, sumant les de primer contacte i les de seguiment, i s'han fixat 1.059 proves. 

Crida a la responsabilitat


Salut ha volgut fer una crida la responsabilitat a les persones que han participat en algun viatge de fi d'estudis. Per això, els hi ha demanat que estiguin pendents de la possible simptomatologia i que col·laborin amb els serveis de vigilància epidemiològica. També ha remarcat que és molt important que els contactes estrets compleixin estrictament amb la quarantena i les mesures de protecció per tallar la cadena del virus i que una prova negativa no implica que no hi hagi risc d'infecció

Amb tot, el Departament de Salut creu que és important preservar la intimitat de les persones afectades pels brots per evitar estigmatitzar-les. En tractar-se majoritàriament de joves i casos asimptomàtics, l'estudi epidemiològic necessita "cert temps".