Els indicadors de la pandèmia de la Covid continuen empitjorant davant un ritme de vacunació europeu que l'OMS ha titllat d'"inacceptablement lent". És en aquest context que l'epidemiòleg Oriol Mitjà ha proposat una estratègia alternativa en cas que arribessin poques vacunes: aprovar l'Sputnik V o pagar més diners per cada dosi. 

Així ho ha exposat a través d'una publicació al seu perfil personal de Twitter. Mitjà ha reclamat al govern espanyol que "busquin solucions" i "saltin-se la norma". "No és acceptable que la norma costi vides només perquè «és així» o perquè «sempre s’ha fet així»", ha denunciat.

Segui l'exemple d'Israel 

Segons ell, la solució implica suspendre les patents i aprovar la vacuna russa Sputnik "que té eficàcia demostrada" o, com a alternativa, "pagar 50 euros per unitat com Israel". 

 

TUIT ORIOL MITJÀ POQUES VACUNES @oriolmitja@oriolmitja

Empitjoren els indicadors en plena Setmana Santa 

La tendència a l’alça dels indicadors de la Covid es consolida dia rere dia i tot sembla apuntar que som a les portes de la quarta onada. Aquesta setmana, el Departament de Salut alertava del creixement de la Covid a Catalunya i demanava responsabilitat, però de moment res atura l’escalada: segons les dades d’aquest divendres, tornen a pujar gairebé tots els indicadors.

La situació als hospitals catalans és delicada i ara mateix és l’indicador que més preocupa a les autoritats sanitàries. En un moment en què la corba de la Covid està de pujada, les mirades se centren en la pressió assistencial, que encara arrossega els estralls de les darreres tres onades. Això podria portar el sistema al col·lapse.

Per la seva banda, el Departament de Salut ha assegurat aquesta setmana que "estem entrant en uns dies decisius que determinaran aquesta etapa". Tot i que no s’ha avançat encara si hi haurà canvis en les actuals mesures contra la Covid, des del Govern ja han advertit que si els indicadors segueixen pujant, caldran fer passos enrere. És per això que la Generalitat ha fet una crida a la responsabilitat en els pròxims dies.

160.000 noves dosis

En aquest context, Catalunya ha rebut avui 160.000 noves dosis d'AstraZeneca i la Generalitat ja ha començat a tornar a enviar SMS a aquest col·lectiu per poder demanar hora per la vacunació, que començarà aquest mateix cap de setmana. D'altra banda, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va fer unes declaracions ahir assegurant que la immunització contra la Covid-19 avança degudament a l'Estat. "I el pròxim dilluns arribaran 1.200.000 més de dosis només de Pfizer", va anunciar.

Tanmateix, encara està per veure si aquest augment de les dosis serà suficient davant l'amenaça d'una imminent nova onada. 

 

Imatge principal, Oriol Mitjà / ACN