Els cribratge per a la detecció del càncer consisteixen en la realització de proves diagnòstiques a persones, en principi sanes, però que es troben en un grup de risc, per detectar lesions precanceroses, i així intentar millorar el seu pronòstic. S'han convertit en una eina molt eficaç en la lluita contra la malaltia, per això s'han posat en marxa a molts països davant diferents tipus de càncer.

Un equip d'investigadors de l'Institut Karolinska a Suècia ha publicat un estudi a la revista The Lancet Oncology, que mostra que una nova anàlisi de sang, la prova Stockholm3, pot reduir el nombre de ressonàncies magnètiques realitzades en un terç, mentre prevé encara més la detecció de tumors de risc.

"En general, els nostres estudis mostren que hem identificat les eines necessàries per poder realitzar un cribratge eficaç i segur del càncer de pròstata, després de molts anys de debat i investigació", assegura Tobias Nordström, professor en el Departament de Ciències Clíniques i responsable de l'estudi.

Els mètodes de detecció actuals (proves de PSA combinades amb biòpsies tradicionals) donen com a resultat biòpsies innecessàries i la detecció de nombrosos tumors menors de baix risc (sobrediagnóstico). En conseqüència, enlloc no s'ha optat per introduir un programa de detecció del càncer de pròstata a tot el país, ja que els beneficis no superen els desavantatges.

Próstatas

El nou estudi conclou que el sobrediagnòstic podria reduir-se substituint les biòpsies de pròstata tradicionals per imatges de ressonància magnètica (MRI) i biòpsies dirigides. Els nous resultats mostren que la prova Stockholm3 pot ser un complement important. És una anàlisi de sang que utilitza un algoritme per analitzar una combinació de marcadors de proteïnes, marcadors genètics i dades clíniques.

"En comparació amb la detecció tradicional, el sobrediagnòstic es redueix fins i tot en un 69 per cent. Alhora, la quantitat de biòpsies es redueix a la meitat, mentre que podem trobar la mateixa quantitat de tumors clínicament significatius," recalquen els experts.

El nou test va formar part d'un estudi aleatori que es va realitzar entre 2018 i 2021 amb 12.750 participants masculins del comtat d'Estocolm. Els participants van proporcionar una mostra de sang inicial per a l'anàlisi i l'anàlisi de PSA utilitzant la nova prova Stockholm3. Els homes els resultats de les proves dels quals mostraven nivells elevats de PSA van ser seleccionats a l'atzar per a biòpsies tradicionals o ressonàncies magnètiques. En el grup de ressonància magnètica, les biòpsies es van realitzar estrictament a tumors sospitosos identificats per ressonància magnètica.