Les malalties neurodegeneratives tenen lloc a causa d'un dany progressiu a les neurones que va deteriorant les funcions cognitives i motrius de les persones que les pateixen. Les més freqüents són les de l'Alzheimer i el Parkinson. La primera, sol afectar fins i tot el 5% de la població menor de 79 anys i pot superar el 30% de la prevalença en els majors de 85. El Parkinson té una prevalença d'entre l'1 i el 3%, encara que es calcula que fins a un 29% dels casos estan sense diagnosticar. Altres patologies neurodegeneratives més comunes són les malalties de les neurones motrius, la malaltia d'Huntington, l'Atàxia espinocerebelosa i l'Atròfia muscular espinal (ESTIMI).

El gran problema és que no existeix encara cura per a aquestes malalties i hi ha encara molt desconeixement sobre el seu origen, el seu desenvolupament i el possible tractament. L'edat és un factor de risc important, però existeixen altres factors com l'estil de vida general i el maneig inadequat de diverses condicions de salut, en particular malalties cardiovasculars i metabòliques, i traumatismes cranioencefàlics.

AncianaEncara no existeix cura per a les malalties neurodegeneratives

Fa escassos dies s'ha publicat un estudi a la revista Redox Biology, en el qual s'apunta una possible causa comuna de les malalties neurodegeneratives. Els experts que hi han participat han analitzat el sistema nerviós central dels primats i han descobert un procés que podria haver de veure amb el desenvolupament d'aquestes patologies.

En ell expliquen, per dur a terme les complexes tasques mentals, el cervell consumi molt oxigen, que provoca una alta producció d'espècies reactives d'oxigen (ROS), unes molècules implicades en l'activitat cel·lular que poden tenir efectes nocius en aquestes, com a danys a l'ADN, oxidació d'àcids grassos poliinsaturats o oxidació dels aminoàcids a les proteïnes. Si a més, durant el procés, no s'eliminen del cos, comencen a acumular-se i alterar el funcionament de les neurones.

Segons l'estudi, els primats han desenvolupat una sèrie de mecanismes de defensa per combatre les espècies reactives d'oxigen, però aquesta funció pot veure's interferida per determinades circumstàncies, com l'edat. Segons l'opinió dels experts, vivim molt més temps que abans i tot sembla indicar que l'esperança de vida continua augmentant en els pròxims anys, encara que sobre això no es poden fer prediccions cent per cent segures. El cas és que quan passen els anys, o quan es pateix un trauma físic, provoca que aquests mecanismes davant les espècies falli i aquestes s'acumulin al cervell.

AnciàUna de les raons per les quals s'han multiplicat aquestes malalties és la que vivim molt més temps que abans

"Aquest descobriment indica que la predisposició del cervell humà a la neurodegeneració està gravada als nostres gens, per la qual cosa els tractaments per a les malalties neurodegeneratives seran difícils. Això sí, tenint en compte aquest aspecte i les conclusions a les quals ha arribat l'estudi, es podria ajudar a establir les bases per a futurs tractaments", asseguren els experts que han participat en la investigació.