L'exposició a substàncies químiques és molt elevada en la nostra societat. Bé sigui a través de l'aire contaminat, els additius dels aliments, dels plàstics que utilitzem fins i tot per vestir-nos... En els últims anys, són cada vegada més els estudis que analitzen l'impacte que tenen en el nostre organisme però fa falta encara molta més investigació sobre això. Un científic de salut ambiental de la Universitat de Massachusetts Amherst ha utilitzat un nou enfocament per identificar quins mecanismes moleculars en els mamífers (els processos biològics que comprenen les funcions del nostre organisme) són els més sensibles a les exposicions químiques.

L'estudi, publicat a la revista Chemosphere, avança en la comprensió de la interacció de substàncies químiques, tant contaminants com farmacèutiques, en l'expressió genètica i l'impacte en la salut humana. Els experts van identificar els gens i les vies moleculars més sensibles a les exposicions químiques, inclosos els mecanismes relacionats amb l'envelliment, el metabolisme dels lípids i les malalties autoimmunes. "Aquestes troballes proven per primera vegada que les epidèmies actuals de trastorns metabòlics i autoimmunitaris poden deure's en part a una àmplia gamma d'exposicions químiques", asseguren els participants en la investigació.

PolvoritzadorLes epidèmies actuals de trastorns metabòlics i autoimmunitaris poden deure's en part a una àmplia gamma d'exposicions químiques

L'estudi

Per dur a terme la seva anàlisi, els experts van extreure dades sobre interaccions quimicogenètiques de la base de dades de toxicogenómica comparativa, que inclou humans, rates i gens de ratolí. En total, es van tenir en compte 591,084 interaccions genètiques químiques de 2.169 estudis que van utilitzar anàlisi d'expressió gènica d'alt rendiment, la qual cosa significa que van observar múltiples gens.

El seu objectiu eren trobar algun enfocament que els digués d'una manera completament imparcial quins mecanismes són sensibles i quins no. En superposar molts estudis d'alt rendiment, han pogut comprovar els canvis en l'expressió de tots els gens alhora. Les interaccions analitzades van incloure 17.338 gens únics i 1.239 substàncies químiques úniques.

Els investigadors van dividir la seva base de dades de productes químics en dues parts: productes químics farmacèutics, que estan dissenyats per apuntar a cascades moleculars conegudes; i altres productes químics com industrials, agrícoles, cosmètics i contaminants. Quan es va comparar la sensibilitat dels gens a les substàncies químiques farmacèutiques amb la sensibilitat dels gens a altres substàncies químiques, els resultats van ser els mateixos.

ContaminaciónLa contaminació industrial és un factor que altera el nostre organisme

L'estudi va confirmar els mecanismes moleculars que anteriorment es reconeixien com a sensibles a l'exposició química, com l'estrès oxidatiu. Les noves troballes de l'estudi que les vies que involucren l'envelliment, el metabolisme dels lípids i les malalties autoimmunes també són altament sensibles suggereixen que les exposicions químiques poden tenir un paper en afeccions com la diabetis, la malaltia del fetge gras, el lupus i l'artritis reumatoide, entre d'altres.