El 12 d'agost els alumnes alemanys van tornar a les aules. Però ara alguns dels centres educatius han hagut de fer un pas enrere i tornar a tancar les portes a causa del coronavirus. Aquesta és la situació que s'han trobat alumnes, docents i pares a Renània del Nord-Westfàlia, situat a l'oes,t just a la frontera amb els Països Baixos.  

"Abans de les vacances, les escoles van estar tancades a tot el país durant setmanes a causa del coronavirus, el caos era enorme. El nou curs escolar hauria d'haver començat el més normal possible. Però això no ha funcionat a tot arreu", ha remarcat el Der Spiegel, el principal setmanari d'informació d'Alemanya, en un article publicat avui al seu web.  

486ad8f92a205dbd91401feb10ef976662727d97Uns alumnes en una classe d'una escola d'Alemanya / EFE / EPA

Uns 400 alumnes infectats

En concret, en aquest estat federat, amb capital a Düsseldorf, han hagut de tancar quatre escoles de manera permanent. Així mateix, una trentena més han estat clausurades parcialment. "En molts llocs les classes individuals o de grups d’edat han estat enviats cap a casa", ha precisat el setmanari.

Aquestes mesures s'han hagut d'adoptar després que s'han detectat més de 35 professors amb la Covid-19, alhora que al voltant d'uns 400 alumnes també tenen el coronaviurs. Això ha tingut conseqüències per als seus companys de l'aula i dels centres educatius: 351 professors i 5.914 estudiants han estat posats en quarantena. "Aquestes xifres poden seguir augmentant", ha indicat el setmanari, ja que les últimes dades són del 14 d'agost, dos dies després de l'inici del curs escolar. En la premsa local cada dia es poden llegir nous casos de centres que han hagut de tancar.  

"Això és molt a costa dels nens, però també dels pares, professors i directors de l'escola", ha manifestat Harald Willert, president de l'associació de directors d'escola de Renània del Nord-Westfàlia, que ha lamentat que les autoritats no tenien un pla B davant aquesta situació, com poder dotar els alumnes d'equips digitals.

Der Spiegel

"Tot just obertes, altre cop tancades", titula Der Spiegel

Altres estats

Aquest, però, no és l'únic land on s'han hagut d'adoptar mesures. A l'altre extrem del país, al nord-oest, a Mecklenburg-Pomerània Occidental, s'han detectat brots en sis dels 563 centres, cosa que ha obligat a tancar dues escoles totalment i unes altres quatre parcialment alhora que 500 estudiants han estat posats en quarantena. Un altre dels problemes és que el resultat d'una de les proves que es va realitzar va ser incorrecte i, per tant, un dels centres no hauria d'haver tancat.

En el veí land de Brandenburg també han hagut de cancel·lar les classes en dues escoles més. Pel que fa a la capital del país, Berlín, una escola ha tancat un dia sencer després que hi hagués un possible infectat de la Covid-19. Ara bé, ha pogut obrir les portes al cap de 24 hores perquè ha donat negatiu. En el cas d'Hamburg una dotzena d'escoles han hagut de tancar parcialment; mentre que a Hesse han posat diverses classes senceres en quarantena. 

La majoria de casos que s'han detectat són de persones que han tornat de les seves vacances i que han importat el coronavirus de fora.

Tal com ha anunciat també aquesta setmana el director d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón, a Espanya s'han registrat 1.200 casos importats, dels quals el 20% han arribat mitjançant vols comercials internacionals. Es tracta d'uns 300 passatgers que han vingut en 228 vols.

En el cas de Catalunya, el conseller d'Educació, Josep Bargalló, va indicar aquesta setmana que el curs escolar començarà el pròxim 14 de setembre, però estan analitzant l'evolució de la pandèmia per implementar les mesures sanitàries necessàries per a aquest retorn a les aules. La tendència és que els casos van en augment i en les últimes 24 hores s'han registrat 1.282 nous positius i 16 morts per coronavirus. 

 

 

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat