Les conseqüències del pont de la Puríssima ja es deixen veure. El Grup de Recerca en Biologia Computacional de la UPC (BIOCOMSC) ha corroborat l'augment de tests positius els darrers dies. Com ha explicat a una entrevista a Catalunya Ràdio la investigadora del BIOCOMSC, Clara Prats, ha incrementat del nombre de tests d'antígens positius a contactes directes per sobre del 17% els darrers tres dies, fet que es pot atribuir a les vacances pel pont.
Si bé ja es pot confirmar que el pont ha tingut un impacte en l'increment de contagis, Prats ha fet una crida a la calma, ja que ha assegurat que encara és d'hora per saber si aquest augment serà puntual o s'amplificaria. S'amplificaria en el cas que els infectats durant el pont transmetessin el virus en els seus espais de treball o oci.
"En deu dies tindrem una visió completa de si això ha actuat com un accelerador de la corba o es queda com una cosa puntual", ha conclòs la investigadora. En ser preguntada sobre la similitud de la situació actual amb el pont de la Puríssima de l'any passat, el qual també va arrossegar un gran nombre de contagis, Prats ha remarcat que la situació no és la mateixa de fa un any.
Les vacunes generalitzades i l'espai entre la cinquena i la sisena onada són factors claus que permeten que, fins al moment, l'onada actual no estigui sent tan devastadora. "Estem en dos moments epidemiològics diferents. L'any passat per aquesta època veníem duna segona onada considerable i teníem amb les UCI plenes i arrancàvem una tercera onada des d'una situació bastant complicada", ha recordat i ha afegit: "Ara és com si haguéssim suavitzat l'onada de l'any passat".
Precaució davant el perill de la sisena onada
Constant l'efecte de pont de la Puríssima a poc a poc i amb els sopars i dinars nadalencs molt a prop, diversos experts i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, han sortit a demanar que es cancel·lin esdeveniments com els sopars d'empresa.
Aquest dissabte, Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, s'ha sumat a la crida per evitar els sopars d'empresa. "Suspendre pot sonar com una paraula dura, però es poden ajornar sense cap problema", ha remarcat el doctor, qui ha afegit: "Es poden reprendre al gener o el febrer". Tot el que calgui per evitar que es facin ara, quan la situació "epidemiològica desaconsella aquestes trobades massives".
Imatge principal: Una infermera analitza un test de covid a l'Hospital de Sant Pau de Barcelona / Sergi Alcàzar