La sisena onada continua en plena explosió de contagis i empitjorat tots els indicadors epidemiològics. La situació s'agreuja dia a dia les portes de les festes de Nadal. La ràpida escalada de la nova onada supera les previsions dels experts, com ha exposat aquest dissabte el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic, cap  en una entrevista a TV3. "Està pujant més ràpidament del que ens agradaria i de les previsions que teníem", ha lamentat. 

Trilla ha advertit que la situació és molt greu i va a pitjor. "Encara no estem a prop del pic de la sisena onada, ja ens agradaria, però no és així", ha lamentat el doctor. Sense veure encara el pic d'aquesta onada cal esperar el cop que puguin suposar els caos derivats del pont de la Puríssima. Trilla ha assegurat que encara és d'hora per veure els casos greus que deixarà aquests dies festius, això no obstant, que els casos lleus ja deuen començar a notar símptomes. 

Comptant o no l'efecte del pont de la Puríssima, el doctor ha advertit que encara ens queden, com a mínim, dues setmanes d'ascens del nombre de contagis i empitjorament dels indicadors epidemiològics. 

Alerta als sopar d'empresa 

El doctor Trilla s'ha sumat a la crida per evitar els sopars d'empresa. "Suspendre pot sonar com una paraula dura, però es poden ajornar sense cap problema", ha remarcat el doctor, qui ha afegit: "Es poden reprendre al gener o el febrer". Tot el que calgui per evitar que es facin ara, quan la situació "epidemiològica desaconsella aquestes trobades massives".

Trilla ha recordat que aquesta mena de robades poden tenir un efecte dòmino devastador, ja que són "punts de confluències", on diverses persones es troben per sopar i posteriorment tenen contactes amb altres grups per trobades nadalenques. 

L'expert ha desaconsellat confiar-se en el test d'antígens. Ha recordat que són una mesura més o menys efectiva, però que ha d'anar acompanyada de la resta. 

Nous perfils a les UCI

El doctor Trilla ha exposat que el perfil de malalt de covid que arriba als hospitals catalans actualment són: en un 50% persones vacunades, però amb malalties prèvies que els fan més vulnerables i l'altre 50% pacients més joves que no s'han vacunat encara. 

Alerta, sobretot als darrers, de les greus conseqüències que poden patir si acaben en una situació crítica a les UCI, de les que és difícil rebre l'alta perquè cal molt temps de recuperació. "Si s'acaba a l'UCI, es té un curs molt llarg, per això veieu que les dades de les UCI pugen ràpidament, però costa molt que baixin", ha recordat en referència a onades anteriors. 

 

Imatge principal: Doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic / Sergi Alcàzar