Ara com ara s'han administrat gairebé 1,8 milions de vacunes a Catalunya. Ara bé, les notícies de les últimes hores poden haver portat confusió sobre com les persones són contactades per vacunar-se i quina vacuna li toca per franja d'edat. En aquest sentit, durant la roda de premsa de cada dimarts del Departament de Salut on s'explica la campanya de vacunació a Catalunya, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha volgut desfer l'embolic.

preguntas frequentes vacuna salut TUIT

Vacunes que han de rebre els diferents grups d'edat / Captura Salut

D'aquesta manera, les persones de 80 i més –nascudes fins al 1941– es vacunen amb la de Pfizer i BioNTech i són contactades a través del CAP. Exactament el mateix procediment que se segueix per a les persones d'entre 70 i 79 anys, que fins aquest dimarts, també estava contemplat que se'ls administrés la vacuna de Janssen. Un fet que ha quedat ara en stand by després de saber-se que Janssen ha cancel·lat la distribució de la seva vacuna a Europa.

Les persones entre 60 i 69 anys són contactades a través d'un SMS i es vacunen amb AstraZeneca. Finalment, les persones amb condicions de risc molt alt, són contactades a través d'un centre sanitari on són atesos i són vacunats amb Moderna. 

tipos de vacuna catalunya TUIT

Percentatge de vacunes administrades a Catalunya / Captura Salut

Fins ara, la majoria de vacunes administrades a Catalunya són de Pfizer. Un 85% de les persones de 80 anys o més ja haurien rebut una primera dosi de la vacuna mentre que en el grup de 70 a 79 anys, ho haurien fet un 15,7%.

Les últimes notícies sobre la vacuna d'AstraZeneca influencien en les persones citades a vacunar. Segons ha exposat Cabezas, el rebuig que provoca la vacuna és del 10%.

Hospitalitzacions: vacunats vs. no vacunats

Segons ha detallat Cabezas s'han analitzat les dades de 1.535 persones que han rebut una dosi de la vacuna d'AstraZeneca i com això ha pogut afectar o no al nombre d'hospitalitzacions. D'aquesta manera, tal com mostren les gràfiques es pot veure que una sola dosi de la vacuna ha reduït en un 44,5% les hospitalitzacions i en un 52,4% els ingressos a les UCI.

hospitales uci coronavirus salut TUIT

vacuna vs no vaucna TUIT

Ingressos de persones amb Covid vacunes vs. no vacunades / Captura Salut

Situació epidemiològica a Catalunya

Com també és habitual en aquestes rodes de premsa, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha valorat la situació epidemiològica a Catalunya. D'aquesta manera, ha exposat que el pendent de creixement de la corba "és suau" i que no arriba als nivells de la segona onada o tercera. "Per tant, en principi, és una bona notícia". Malgrat tot, ha volgut explicar que la situació de Setmana Santa és "estranya" perquè aquests dies la Rt no ha donat valors "reals". De la mateixa manera, també ha advertit que en els pròxims dies també s'espera una Rt alta, més del que li tocaria pel mateix motiu. Així, ha constatat que es preveu que l'indicador s'enfili aquesta setmana a l'1,4 o 1,5 "però això no vol dir que de cada 100 persones se n'infectin 150". 

Segons ha detallat, l'Rt real d'aquesta setmana hauria de tenir un valor d'1,12 o 1,15. També ha remarcat que el nombre de casos presentarà una tendència similar. El que preocupa al Departament, però, és l'augment de casos de les persones ingressades a la UCI. "Sempre anem acumulant", ha remarcat. "Tenim com a hipòtesi que la variant britànica sigui més greu", ha volgut deixar clar. I ha aprofitat per comentar que del 15% d'ingressos, s'ha passat a un 21% de persones que passen per les unitats de cures intensives.  

Salut vol espaiar les dosis de Pfizer

Salut té un objectiu clar i és el de poder espaiar les segones dosis de la vacuna de Pfizer i BioNTech. Si fins ara es posava la segona dosi al cap de 21 dies, la intenció del Departament és poder-ho espaiar fins als 42. Així ho ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, que ha participat aquesta setmana en la roda de premsa per explicar el procés de vacunació a Catalunya. La intenció, tal com ha exposat, és la de traslladar-ho aquest dimecres al Consell Interterritorial. 

Aquesta voluntat de passar dels 21 dies als 42, però, no afectaria els majors de 80 anys. Aquest espaiament començaria amb el grup de 79 en avall, segons ha matisat Argimon.

 

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una vacuna per a ser administrada / Efe