Janssen endarrereix la distribució de la seva vacuna contra la Covid-19 a Europa. La decisió arriba després que la Food and Drug Administration (FDA), l'ens que autoritza la distribució de medicaments als Estats Units, hagi decidit cancel·lar de manera immediata l'administració d'aquest vaccí arran d'episodis de trombes.

La decisió de Janssen ha saltat als mitjans a primera hora de la tarda d'avui. Les informacions disponibles assenyalen que la companyia ha fet aquest pas per estudiar els sis casos de trombes registrats als Estats Units en persones vacunades amb el seu producte.

La notícia transcendeix el dia que la vacuna de Johnson&Johnson havia d'arribar a l'estat espanyol. Segons va anunciar ahir la ministra de Salut, Carolina Darias, aquestes primeres dosis havien d'arribar a primera hora d'avui i estarien destinades a persones d'entre 70 i 79 anys. Concretament, el govern espanyol esperava que arribessin 5,5 milions de vials de l'abril a juny.

A Catalunya la vacuna havia d'arribar també demà. Concretament, el Departament de Salut havia confirmat l'arribada de 24.000 dosis de Janssen. 

Els EUA suspenen la vacuna de Janssen pels casos de trombes

Els EUA han paralitzat la vacunació amb Janssen després de registrar sis casos de trombes en persones vacunades amb aquest vaccí. Segons recull The New York Times i El Independiente, tots els casos s'han produït en dones d'entre 18 i 48 anys. Una d'elles ha mort i una altra es troba en estat crític.

L'EMA assenyala que no s'ha pogut provar la relació amb els trombes

L'Agència Europea de Medicaments (EMA) ha subratllat avui que està “investigant” encara els casos de tromboembolismes detectats als Estats Units després de la vacunació amb Janssen. En aquest sentit, també ha advertit que “actualment no és clar si existeix una associació causal” entre la vacuna i aquestes afeccions.

Una portaveu de l'EMA, en declaracions a EFE, ha assegurat que el comitè de seguretat de l'EMA va iniciar “una revisió d'un senyal de seguretat” en relació amb aquests casos. Però la recerca continua en marxa i “decidirà si pot ser necessària una acció reguladora” quan arribi a unes conclusions científiques.