És possible reinfectar-se de Covid? Ja s'és immune després d'haver-lo passat? La resposta immune necessària per protegir-se contra la reinfecció de coronavirus s'explorarà en un nou assaig. Aquests estudis impliquen exposar deliberadament a persones sanes a un organisme que provoca malalties de manera controlada. I tot i la 'perillositat' han demostrat ser molt valuosos per comprendre i entendre condicions de malalties com la malària, la tuberculosi o la gonorrea. 

Els primers assajos d'aquest tipus sobre el coronavirus han començat aquest any amb un estudi dirigit per l'Imperial College de Londres que analitzava la quantitat més petita de virus que era necessària per causar la infecció entre persones que no havien tingut el virus abans. 

Ara, els investigadors de la Universitat d'Oxford han rebut l'autorització per aquest nou assaig que involucra persones que ja han passat el coronavirus per veure si és possible la reinfecció. Segons recull el diari britànic The Guardian, en els pròxims dies començaran a 'reclutar' participants

"L'objectiu de l'estudi és determinar quin tipus de resposta immune preveu la reinfecció", detallava Helen McShane, professora de vacunes a la Universitat d'Oxford i investigadora principal de l'estudi. Segons recull el diari britànic, McShane va explicar que l'equip mesuraria els nivells de diferents components de la resposta immune dels participants, incloent-hi les cèl·lules T i els anticossos, i després rastrejaria si els participants es tornen a infectar una vegada exposats de nou al virus.

El perfil dels participants

Els participants, segons recull el rotatiu, han d'estar sans, amb un risc baix de coronavirus i tenir entre 18 i 30 anys. Han hagut d'estar infectats amb el coronavirus almenys tres mesos abans d'unir-se a l'assaig i anticossos del virus. Segons els criteris temporals, McShane exposava que el més probable és que els participants s'haguessin infectat amb la soca de Wuhan. 

La primera fase de l'estudi involucrarà 24 participants dividits en grups de dosis de tres a vuit persones que rebran a través del nas la soca original del virus. La idea és començar amb una dosi baixa i si és necessari, augmentar la dosi. La segona fase de l'estudi, que s'espera que comenci l'estiu, involucrarà un segon grup de participants i s'estudiarà la seva resposta immune abans i després de l'exposició del virus i el nivell de virus i símptomes en aquells que es reinfecten. 

 

 

Imatge principal: ampliació del coronavirus / Flickr Niaid