La unanimitat és gairebé total a les portades dels diaris, fora de les de la dreta mediàtica madrilenya, engoriladíssima amb Veneçuela (el nou Gibraltar). El missatge és: Aquest Nadal queda’t a casa. Uns ho diuen de gairell, com les autoritats del país, que avui diuen A i demà B, i el que abans d’ahir deien fluixet passat demà ho repeteixen fort. Altres portades d’avui són més contundents, però. El Punt Avui entrevista Salvador Macip, investigador de la Universitat de Leicester. Macip té l’avantatge que sempre diu el mateix: queda’t a casa tot el que puguis i, si no, distància, mans, mascareta. L’Ara també va molt cara a barraca. Li fa por que ens saltem les restriccions nadalenques i santestevenques amb l’excusa del test d’antígens. El títol del diari ve a dir Tests ràpids? A qui vols enganyar?.

El País és l’altre diari que envia el mateix missatge fort, encara que una mica de costat. Diu que, a Europa, la segona onada ha mort més gent que la primera. Catalunya no figura en la llista de països afectats per aquest titular. Espanya tampoc. Però el corol·lari del títol no pot ser més obvi: si no pares compte, ets pell.

El Periódico potser bada una mica en parlar del col·lapse del centre de Barcelona (a altres ciutats ha passat si fa no fa), farcit de compradors, sense relacionar-ho amb la covid-19. És obvi que aquest és el motiu que posin el tema en portada però si no ho acaben de de dir fa estrany —que s’omplin les botigues passa cada Nadal i seria poca notícia de primera—. La Vanguardia, que fa el mateix, té a sota un tros de de titular on diu que si no es portem bé ens tornaran a tancar.

També es detecta en el diari de Prensa Ibérica interès per distreure’ns de la pandèmia i reivindicar un referent de la gent gran com el beatle John Lennon, del que es recorda el 40 aniversari del seu assassinat. El diari proposa imaginar-se’l. (Pels menors de 45 anys: fa un joc de paraules amb una cançó famosa d’ell que es titula Imagine). Lennon en tindria avui 80. Clarament, és un personatge per a lectors de diaris impresos, que són gent madura i de la tercera edat. Contrasta amb una altra història de portada a La Vanguardia i a El País: Bob Dylan (79 anys, la mateixa generació que Lennon), ha venut la propietat de 600 cançons per 247 milions d’euros, que vol dir uns 412.000 lereles per cançó. Imagina-t’ho. Posats a triar un referent boomer, potser l’encerten més La Vanguardia i El País —i no només pels diners.

EPA

ARA

EP

LV

EPC

ABC

EM

LR