Els casos de coronavirus provocats per la variant òmicron no s'aturen. I, malgrat que encara no s'ha registrat una campanya de la grip gaire notòria, els laboratoris i les farmacèutiques ja es preparen. De fet, Moderna té com a objectiu posar en marxa una vacuna de reforç única que protegirà tant contra la covid com la grip a la tardor del 2023. Stéphane Bancel, director executiu, ha dit que la vacuna combinada, que protegirà contra la covid, grip i RSV, un virus respiratori comú, podria estar disponible la pròxima tardor. 

"El nostre objectiu és poder tenir un reforç anual perquè no tinguem problemes que la gent no vulgui rebre dues o tres dosis de reforç a l'hivern", ha explicat en una sessió del panell al Fòrum Econòmic Mundial de Davos. "En el millor dels casos, seria a la tardor del 2023".

Aquesta tardor Catalunya ja ha administrat de manera simultània vacunes contra la grip i també contra la covid.

Primer cas de flurona detectat

La tardor i l'hivern passat van estar marcats pel coronavirus i els protagonistes habituals com la grip, els refredats i altres infeccions respiratòries van quedar en segon pla o, fins i tot, van desaparèixer momentàniament. Enguany, però, les coses són diferents. El Departament de Salut ja va advertir que aquesta temporada les coses canviarien. La grip i altres virus respiratoris circulen ja per Europa.

I la coinfecció de coronavirus i grip ha donat lloc a la ja coneguda flurona. La paraula neix de la unió dels termes flu ―grip en anglès― i corona, pel coronavirus. El primer cas a escala internacional s'hauria detectat a Israel en una dona embarassada, però no ha estat l'únic. 

La flurona arriba a Catalunya

La flurona circula per Catalunya. El Departament de Salut va confirmar a principis de gener la detecció d'alguns casos per la doble malaltia, tot i que segons la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinckel, va constatar que "és anecdòtica i lleu".

És normal la coinfecció?

La coinfecció no és quelcom inusual. De fet, les coinfeccions bacterianes són una de les principals causes de mort en les pandèmies de grip, segons destaca un article del diari El Mundo. Ara bé, són menys comuns entre els positius SARS-CoV-2. També s'han documentat coinfeccions entre Sars i altres virus respiratoris, incloent-hi rinovirus, enterovirus, grip i altres coronavirus del refredat que circulen des de l'inici de la pandèmia. Un article de The Lancet del març del 2020 ja documentava nou casos de grip i coronavirus. 

Potser la paraula flurona no s'havia sentit mai, però el cas és que no és una malaltia nova. Rep aquest nom perquè s'ha 'batejat' d'aquesta manera la coinfecció entre la grip i el coronavirus. Es podria parlar d'una nova malaltia si tots dos virus es fusionessin i donessin peu a una nova malaltia, segons destaca el mateix article; malgrat tot, no és el cas. 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari es prepara per administrar una vacuna contra la covid / Efe