La tardor i l'hivern passat van estar marcats pel coronavirus i els protagonistes habituals com la grip, els refredats i altres infeccions respiratòries van quedar en segon pla o, fins i tot, van desaparèixer momentàniament. Enguany, però, les coses són diferents. El Departament de Salut ja va advertir que aquesta temporada les coses canviarien. La grip i altres virus respiratoris circulen ja per Europa. 

I la coinfecció de coronavirus i grip ha donat lloc a la ja coneguda flurona. La paraula neix de la unió dels termes flu ―grip en anglès― i corona, pel coronavirus. El primer cas a escala internacional s'hauria detectat a Israel en una dona embarassada, però no ha estat l'únic. Aquest mateix dilluns, Salut posava de manifest en una roda de premsa que Catalunya també havia detectat casos, tot i que han estat lleus.

És normal la coinfecció? 

La coinfecció no és quelcom inusual. De fet, les coinfeccions bacterianes són una de les principals causes de mort en les pandèmies de grip, segons destaca un article del diari El Mundo. Ara bé, són menys comuns entre els positius SARS-CoV-2. També s'han documentat coinfeccions entre Sars i altres virus respiratoris, incloent-hi rinovirus, enterovirus, grip i altres coronavirus del refredat que circulen des de l'inici de la pandèmia. Un article de The Lancet del març del 2020 ja documentava nou casos de grip i coronavirus. 

Potser la paraula flurona no s'havia sentit mai, però el cas és que no és una malaltia nova. Rep aquest nom perquè s'ha 'batejat' d'aquesta manera la coinfecció entre la grip i el coronavirus. Es podria parlar d'una nova malaltia si tots dos virus es fusionessin i donessin peu a una nova malaltia, segons destaca el mateix article; malgrat tot, no és el cas. 

Algunes dades assenyalen que el 3% de positius per coronavirus també coexisteixen amb alguna altra infecció viral, com la grip. Però no hi ha certeses absolutes. A l'inici de la pandèmia, segons es pot llegir en aquest mateix article, la xifra era molt superior, prop de 12%. Cal recordar que la població general en aquell moment no feia servir mascareta, que també protegeixen contra la grip.

Però davant d'aquest nou mot, potser sorgeixen dubtes, com per exemple si la malaltia és més greu. El cas és que no està clar ni si la doble infecció pot provocar una malaltia més greu ni com els dos agents virals interactuen entre si. Malgrat tot, se sap que un patogen preval sobre l'altre. Ara bé, en un pacient fràgil és possible que pugui tenir un curs més complicat si coexisteixen ambdues accions inflamatòries. 

Quins símptomes té?

"Les dues malalties són la mateixa, són virals i provoquen dificultat per respirar perquè totes dues afecten les vies respiratòries", segons destaca el director del departament de Ginecologia de l'Hospital de Beilinson, Arnon Vizhnitser, al diari The Times of Israel.

Imatge principal: un noi infectat per la grip aixeca la mà per indicar prou / Unsplash