Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, ha anunciat el compromís de les farmacèutiques Pfizer-BioNTech, Moderna i Johnson&Johnson d'enviar 1.300 milions de vacunes als països en vies de desenvolupament. Aquestes vacunes estaran disponibles a preu de cost en els països més pobres i a un "preu reduït" en els països amb ingressos mitjans, segons informa l'ACN. L'anunci ha tingut lloc a la cimera de salut del G-20 que se celebra a Roma. 

La iniciativa per impulsar la producció de vacunes a l'Àfrica comptarà amb una inversió de 1.000 milions d'euros, segons ha declarat Von der Leyen. La inversió obre la porta a crear hubs regionals per tot el territori africà, una acció que esperen que faciliti l'elaboració i la distribució dels vaccins. 

Ferms contra l'aixecament de les vacunes 

La Unió Europea (UE) es manté inamovible amb la seva postura en contra de l'aixecament de les patents de les vacunes. A diferència d'altres països com Sud-àfrica, l'Índia o els mateixos Estats Units, la UE és reticent a aquesta mesura per facilitar la vacunació en l'àmbit mundial. Però la Unió no s'oposa de forma passiva.Von der Leyen ha confirmat que la Comissió Europea presentarà una contraproposta a la mesura d'aixecar les patents davant de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). 

La iniciativa europea pretén ser una "tercera via" i es va presentar el dimecres passat durant una sessió en el ple del Parlament Europeu. L'encarregat de presentar la contraproposta va ser Valdis Dombrovkis, Comissió Europea i responsable de Comerç. 

Segons va exposar Dombrovkis, la solució europea passa per la utilització de les llicències obligatòries, un mecanisme que permet a un govern concedir una llicència sense permís del titular de la patent sota diverses condicions. Es tracta d'un tipus de llicències regulades per l'Organització Mundial del Comerç (OMC). Per la Unió Europea aquesta és la millor manera de facilitar l'accés a les patents, però, alhora mantenir una remuneració econòmica per als seus porpietaris.

Contra Biden 

En el ple del Parlament Europeu Dombrovkis va assegurar que la UE no descarta examinar altres propostes més enllà de la seva, però va aprofitar per demanar als Estats Units, l'Índia i Sud-àfrica més detalls sobre les seves iniciatives. 

L'administració Biden-Harris va anunciar fa unes setmanes la seva aposta per l'aixecament de les patents de les vacunes. Malgrat que des de la Casa Blanca es va deixar clar la seva ferma defensa de la propietat privada també van subratllar que consideren que aquesta és  la millor manera de "posar fi a aquesta pandèmia". 

La decisió de l'administració nord-americana es va rebre amb sorpresa, però va ser ràpidament aplaudida per organismes sanitaris com l'OMS.

Imatge: Ursula Von der Leyen, la presidenta de la Comissió Europea, a la fàbrica de Pfizer a Puurs-Sint-Amands / ACN