La Unió Europea (UE) presentarà a l'Organització Mundial del Comerç (OMC) una contraproposta a l'aixecament de les patents de les vacunes contra la Covid-19 i assegura que la seva via és "més efectiva", segons informa l'ACN. Així respon la UE a la proposta de Joe Biden, president dels Estats Units, a aixecar les patents. La iniciativa l'ha anunciat en el ple del Parlament Europeu el vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Comerç, Valdis Dombrovkis

El responsable europeu ha exposat que el pla europeu compte amb tres elements: limitació de les restriccions d'exportació de vacunes, foment de tractes concrets amb les farmacèutiques per l'entrega de les dosis en països pobres i l'ús de les normes de transferència tecnològica preexistents en el marc de l'OMC. Dombrovkis ha defensat que la proposta de la UE implica "l'accés igualitari i universal a les vacunes", el qual és la principal prioritat d'aquesta proposta segons Brussel·les. 

Resistència a l'aixecament de patents

En la sessió parlamentària Dombrovkis ha desenvolupat alguns dels aspectes més destacats de la proposta de la UE. La solució de Brussel·les es resisteix a aixecar les patents, però com a alternativa presenta la utilització de les llicències obligatòries. Es tracta d'un mecanisme que permet a un govern concedir una llicència sense permís del titular de la patent sota diverses condicions. L'OMC ha regulat sobre aquesta mena de llicències. La UE considera que és la millor manera de facilitar l'accés a les patents, però garantint una remuneració econòmica als seus propietaris. 

El pla també posa el focus en la limitació de les restriccions per exportar vacunes, ja que s'ha considerat que: "Els estats fabricants haurien d'estar disposats a compartir una part justa de la producció", ha exposat el responsable de Comerç.

Des de l'Executiu europeu es considera que la clau també rau en el fet que els governs estatals encoratgin les farmacèutiques a augmentar la producció per subministrar vacunes a preu de cost a països pobres. Brussel·les confia en uns possibles compromisos amb les empreses, la gestió i la creació dels quals recau en la responsabilitat individual de cada estat. 

A l'ombra de Biden 

La Unió Europea no ha tancat la porta a examinar altres propostes, però Dombrovkis ha aprofitat per demanar als Estats Units, a l'Índia i Sud-àfrica més detalls sobre les seves iniciatives. 

Joe Biden va anunciar fa unes setmanes que la seva administració l'aposta per l'aixecament de les patents de les vacunes, malgrat defensar la propietat privada consideren que és la millor manera de "posar fi a aquesta pandèmia". La decisió del nou president dels Estats Unit va aixecar molta sorpresa i va ser aplaudida per l'OMS i alguns països, però va generar malestar en les esferes europees. 

 

Imatge principal: Valdis Dombrovkis, vicepresident de la Comissió Europea i responsable de Comerç / ACN