Una regió italiana ha revolucionat el sistema sanitari en plena pandèmia mundial, en comparació amb la resta d'Itàlia. Es tracta de la regió de l'Emília-Romanya, la capital de la qual és Bolonya. Allà els responsables polítics van adoptar un enfocament diferent durant la dècada anterior a la pandèmia per la covid. En lloc de concentrar els recursos sanitaris en complexos mèdics expansius, l'Emília-Romanya va invertir en una xarxa de proximitat, clíniques i petits centres mèdics repartits en les seves ciutats i pobles.

Segons explica el rotatiu nord-americà Politico, en aquesta regió italiana el primer centre mèdic de proximitat va ser inaugurat a la ciutat de Forlimpopoli. Aquests petits centres mèdics s'anomenen "case della salute", en català 'llars de la salut'. Un edifici públic sense cap tret extern diferent que va ser construït a Itàlia després de la Segona Guerra Mundial. A les portes d'aquest centre es pot trobar diàriament gent asseguda als bancs de l'exterior esperant els seus resultats mèdics.

Llars de salut

Aquestes llars de la salut serveixen com el primer punt de contacte del sistema sanitari amb la població, així ofereixen atenció regular d'un equip de metges generals, especialistes i infermers. Només els casos més greus que requereixen cures intensives o tecnologia més avançada es deriven als hospitals. Aquests centres mèdics de proximitat ofereixen la possibilitat de revisions freqüents i una atenció més personalitzada. Això evita que es col·lapsin les sales d'espera d'urgències i els llits hospitalaris.

La xarxa de clíniques de la regió de l'Emília-Romanya no es va crear en previsió d'una pandèmia, llavors ningú s'ho podia esperar, però ha resultat ser l'adequada per als reptes que ha plantejat el coronavirus. Com hem vist a Catalunya, i a Espanya, la covid ha fet que es col·lapsin els hospitals.

En la llar de la salut de Forlimpopoli s'ofereix als metges un lloc per trobar-se per prendre decisions a mesura que el coronavirus ha anat mutant. Els pacients que estaven més malalts tenien uns llits on se'ls podia anar fent un control exhaustiu i els casos més crítics se'ls traslladava a l'hospital més pròxim.

Catalunya

Mentrestant, a Catalunya la sisena onada impacta de ple en els hospitals catalans i també en l'atenció primària, que pateix una gran pressió assistencial. Després de setmanes fulminant rècords de contagis, la força de l'onada més contagiosa tensa el sistema sanitari català. Malgrat que la variant òmicron té símptomes més lleus i poques persones la desenvolupen de forma greu, la gran quantitat de contagis fa que les poques persones greus es converteixin en centenars.

Per ara, concretament, hi ha 2.118 pacients ingressats a hospitals de Catalunya per culpa de la covid, 141 més que en la jornada anterior. En les últimes hores també ha augmentat l'ocupació de les UCI, però només amb un nou pacient. Aquest petit canvi, tanmateix, fa que el nombre de pacients en cures intensives sigui de 500. 

Imatge principal de la vista aèria de la capital de la regió Emília-Romanya, Bolonya.