La salut oral és una part integral de la salut general en la primera infantesa i el pediatre pot facilitar-vos les primeres orientacions.

"La càries dental", explica la doctora Rocío Porcel, pediatra de l'Hospital Quirónsalud Barcelona, "és actualment la malaltia crònica més freqüent en la infantesa amb una elevada prevalença en els preescolars, per això és molt important fer una adequada prevenció". Recordar que la salut oral dels pares i cuidadors és imprescindible per a la bona salut oral del nadó.

Consells per evitar les càries

Primerament, els experts recomanen començar la neteja de genives des del naixement, una vegada al dia, encara que el nadó no tingui dents, aprofitant el moment del bany. Es pot utilitzar una gasa humida o un didal de silicona. Així el nadó s'acostumarà a la manipulació de la seva boca i alleujar els símptomes de l'erupció. Deixar un raspall dental amb les seves joguines per familiaritzar-se.

Així, asseguren que és important començar amb la higiene de les dents amb l'erupció de la primera dent temporal o de "llet" (sobre els 6 mesos), dues vegades al dia, al matí i la més important, a la nit.

Amb els nens de 0 a 3 anys pot resultar una mica més difícil. Tanmateix, recomanen utilitzar un didal de silicona o un raspall dental per a lactants amb pasta de dents de 1.000 ppm de fluor, en quantitat equivalent a una petita taca o gra d'arròs.

bebè unsplash

Un nadó amb una joguina a la boca / Unsplash

"A partir dels 3 anys", continua l'especialista, "es pot aplicar pasta de dents amb fluor 1000ppm, però la quantitat equivalent a un pèsol. I a partir dels 6 anys, fluor 1450ppm en quantitat d'1-2 cm."

La raspallada de nit ha de ser supervisada per l'adult fins als 8-10 anys. Cal dedicar uns 2 minuts aproximadament. Quan s'és nadó no és necessari tant temps, sinó que és més important que la raspallada sigui efectiva per eliminar la placa bacteriana. Després de la raspallada és necessari escopir les restes de pasta, però no esbandir amb aigua.

Quan surtin els molars temporals, si aquests estan molt junts es pot passar el fil dental abans d'anar a dormir.

Evitar la contaminació de la boca del nadó

Els nens adquireixen els bacteris cariogènics de la saliva dels seus pares o cuidadors, i com més primerenca és la colonització, major és el risc de càries.

Per això, recomanen no compartir estris del nadó (culleres, raspalls, joguines...), no netejar el xumet del nadó amb saliva (xuclant-lo) quan aquest està brut, no refredar el menjar bufant directament a la cullera i evitar petons a la boca.

Què recomanen menjar?

El menjar és també important. Idealment es recomana una lactància materna exclusiva fins als 6 mesos i complementària fins als 2 anys. Tanmateix, ha d'anar acompanyat d'uns hàbits d'higiene oral adequats i a partir de l'erupció de les dents superiors intentar reduir o evitar les preses nocturnes tant de pit com de biberó. Si no pot ser, realitzar la higiene bucal després de les preses.

Retardar al màxim la ingesta de sucre, idealment després dels 2 anys (galetes, magdalenes, xocolata...). Reduir al màxim aliments amb "sucres ocults" o aliments processats amb alt contingut en sucres com brioixeria, sucs industrials, pa de motlle, iogurts líquids, patates fregides, snacks dolços o salats, begudes gasoses....

També evitar l'ús del biberó amb líquids que no siguin aigua i mai no mullar el xumet en líquids ensucrats com la mel o sucre i, finalment, evitar menjar entre àpats.

Als 12 mesos, primera visita a l'odontopediatra

"Per mantenir una boca sana des de la infantesa fins a l'edat adulta", recomana la doctora Porcel, "el millor és realitzar una consulta amb l'odontopediatra al primer any de vida del nadó. Els pares portaran al seu nadó al dentista perquè no tingui càries, no per curar-les. Amb totes aquestes mesures que hem comentat establirem uns bons hàbits orals i cuidats bucals que acompanyaran al nadó durant la resta de la seva vida."

Hàbits i maloclusions

Per evitar maloclusions és important que els pares sàpiguen que cal retirar el xumet abans dels 18 mesos i sempre sense sobrepassar els 2 anys. Els biberons cal retirar-los de forma progressiva des dels 12 als 18 mesos, per afavorir la masticació.