Per què l'entrenament funcional està arrasant als gimnasos de tot el món

Després de la moda del CrossFit arriba un nou tipus d'exercici físic que està fent furor al món del fitnes internacional: l'entrenament funcional. Es tracta d'un tipus d'activitat física que, mitjançant moviments naturals com els que fem en el dia a dia i enfortint el core (o zona muscular que embolica el centre de gravetat del cos) i la zona abdominal, potencia la resistència dels músculs i el sistema cardiovascular.

En realitat, no és nou però en els últims temps està adquirint cada vegada més rellevància a tot el món. Els experts situen el seu origen en una sèrie d'exercicis desenvolupats a Rússia en els anys 20 que simulaven els moviments naturals del cos. Però va ser als Estats Units en els anys 80 quan van ser sistematitzats pel prestigiós entrenador Michael Boyle, que els va utilitzar per preparar físicament esportistes d'elit com els jugadors de l'equip de beisbol dels Red Sox de Boston i la selecció nord-americana d'hoquei gel. També és un tipus d'entrenament que s'ha utilitzat molt en l'àmbit mèdic per dur a terme programes de rehabilitació.

Mitjançant el reforçament de l'abdomen com a punt d'equilibri, l'entrenament funcional involucra totes les parts del cos imitant moviments quotidians com pujar i baixar escales amb bosses|borses a les mans, elevar objectes no molt pesats per sobre del cap, doblegar genolls per abaixar-se, recollir objectes del terra..., en definitiva, accions habituals que es poden millorar mitjançant un millor comportament postural. Els exercicis que es basen en aquesta disciplina fan ús de cordes, peses, steps, gomes elàstiques, jaquetes amb pes, pilotes, barres o discos i sempre amb intervals curts d'alta intensitat i mitjançant circuits en els quals se salta, es fan esquats, s'aixequen peses o s'estira la musculatura per posar alguns exemples.

Per enfortir el core, l'activitat física s'ha de realitzar amb l'abdomen contret i portant el melic cap a l'esquena. La respiració també és important, havent de practicar inhalacions profundes i exhalacions de fins a deu segons.

Els beneficis d'aquesta pràctica són molts, encara que destaca la prevenció de lesions en les activitats que desenvolupem en el dia a dia. Però també es registren millores en la coordinació, l'equilibri, la correcció postural, el dolor d'esquena i també, com ocorre|passa amb altres tipus d'exercici físic, la millora de l'estat d'ànim.