Després de les primeres autòpsies dutes a terme entre les persones que havien mort a causa del nou coronavirus, es van poder extreure algunes dades curioses que expliquen en bona part el perquè de les greus conseqüències que ha tingut aquest patogen als diferents països.

La investigació va ser publicada a The Lancet el mes de març passat i analitzava les dades de 191 pacients xinesos, 54 d'ells morts durant el mes de gener. Un dels aspectes que més cridava l'atenció era el de les conseqüències vasculars de la malaltia: el virus produïa en algunes persones un problema en la coagulació pel qual augmentava la possibilitat de desenvolupar trombes en els malalts més greus.

Cirugía

Els trombes, en realitat, són un mecanisme del nostre organisme per evitar que tinguem hemorràgies massives quan el cos queda ferit, té a veure amb l'evolució de l'ésser humà i es produeix des de fa centenars de milers d'anys. Però, a mesura que ens fem grans, els trombes poden resultar especialment nocius i avui dia és més probable morir d'una trombosi que d'hemorràgia.

El cert és que una de les causes que poden alertar d'un mal pronòstic de la Covid-19 és la formació de trombes, de fet per això molts pacients se'ls ha tractat amb heparines, uns anticoagulants molt habituals al món sanitari. La Covid-19 afecta els epitelis i endotelis de les vies respiratòria i digestiva. És una infecció que provoca una resposta inflamatòria sistèmica, a continuació una pneumònia aguda i, en última instància, l'increment de la coagulació tant a nivell pulmonar, com a la resta dels òrgans.

Les cèl·lules tenen uns receptors que obre el SARS-CoV-2, des que s'introdueix en l'organisme a través del nas, la boca o els ulls. A continuació, s'enganxa a les cèl·lules epitelials i endotelials que són les que porten una sèrie de receptors anomenats ACE2. Aquests receptors són els que obren la porta al virus que, a continuació, provoca una endotelitis o inflamació de l'endoteli vascular.

Malalta

Com que aquesta part de l'organisme una de les funcions que té és prevenir la formació de coàguls, quan es veuen alterades pel coronavirus es produeix un augment de les possibilitats de patir-los. De fet, una investigació realitzada per experts de les universitats de Brighton i Sussex va concloure que, després d'estudiar 274 casos consecutius de Covid-19 ingressats a l'hospital, un percentatge significatiu d'ells (7,7%) va ser diagnosticat amb tromboembolisme venós. El més comú d'entre els casos d'aquest tromboembolisme venós va ser l'embolisme pulmonar, és a dir, la formació d'un coàgul de sang als pulmons.

Segons els experts, aquestes dades posen de manifest la importància de continuar investigant per explorar els mecanismes d'acció de la Covid-19.