Itàlia viu commocionada per la decisió d'uns pares: negar-se a operar del cor al seu fill per evitar que rebi sang de persones vacunades amb covid. El menut, de 2 anys que té una malaltia cardíaca i necessita una intervenció quirúrgica urgent, però els seus pares, una parella de Mòdena, es neguen a signar el consentiment perquè rebi una transfusió de sang, excepte donants no vacunats contra el coronavirus. La polèmica està servida i, malgrat la urgència de facto que requereix la salut del nen, haurà de passar primer per la decisió  del jutge tutelar de l'Audiència de Mòdena a qui l'hospital Sant'Orsola de Bolonya, que atén el petit, ha recorregut per obtenir llum verda. El jutge parlarà en les properes hores, però, mentrestant, també s'ha sumat la Fiscalia de Menors de Bolonya, dirigida per Silvia Marzocchi, amb un recurs que ja es remet al passat 2 de febrer i s'ha traslladat al Jutjat de Menors per la protecció del menor i per a una possible limitació de la responsabilitat parental. La premsa italiana titllen de "delicada història" que se centra en un nen que acaba de complir 2 anys i té una greu malaltia cardíaca. 

policlinco bolonya google maps

Entrada de l'hospital Sant'Orsola de Bolonya / Foto: Google Maps

Els pares busquen donants no vacunats per Telegram

Els pares han trobat el recolzament d'una minoria italiana: els antivacunes que consideren que mitjançant una transfusió de sang la vacuna es pot transmetre del donant al receptor i posa en perill l'ingressat. A més, els tutors estan tan convençuts d'aquesta tesi que comencen a buscar donants de sang entre amics i coneguts no vacunats a través dels xats de Telegram. La història es remunta des de principis d'aquest 2022. El centre Sant'Orsola, a finals de gener, ja va presentar un recurs davant el jutge tutelar de l'Audiència de Mòdena. Perquè els metges que tracten el nen creuen "que la cirurgia prevista no es pot ajornar davant l'extrema gravetat de la situació i que, per tant, cal adquirir el consentiment relatiu per tal de procedir d'urgència a l'hospitalització i intervenció", tal com consta en la resolució que atorga l'encàrrec al lletrat. El jutge va adquirir ahir l'opinió de la família, representada per l'advocat Ugo Bertaglia, exponent de Forza Nuova a Mòdena. Res és casual: aquest és un partit polític italià d'extrema dreta. Fundat per Roberto Fiore i Massimo Morsello i defensa idees similars al nazisme. Per la seva banda, el president de la Federació Nacional d'Ordres Mèdiques, Filippo Anelli, va fer una crida a la família demanant-los que confiessin en els metges que tracten el seu fill. "Els protocols que regulen les donacions, i que no permeten escollir el donant, estan escrits en interès dels pacients, per fer els processos segurs. A més, no hi ha cap perill en rebre sang de donants vacunats contra la covid". La petició dels pares del nen de tenir només sang no vacunada és "absurda, sense cap base científica", diu Vincenzo De Angelis, director del Centre Nacional de Sang. "L'elecció de la sang va lligada a criteris precisos de compatibilitat i no capritxos. Utilitzar la de persones no vacunades no té cap base científica perquè amb la transfusió la vacuna no es 'transmet'", continua De Angelis, que també concreta com la recerca personal de donants és "absolutament no recomanable per moltes raons". En primer lloc, diu el director del Centre, perquè "la selecció del donant es fa sota pressió psicològica", i en segon lloc perquè "la sang s'escull per la millor compatibilitat no per amistat o familiaritat".

Antivacunes a Itàlia

A Itàlia hi ha 8 milions de persones, el 14% de la població, que han decidit no vacunar-se: és gairebé Àustria. Segons estudis recents encarregats pel govern italià, el 28% dels no vacunats en aquest país, es mostren escèptics a causa de les proves considerades massa ràpides, el 6% es considera de baix risc de contagi, el 5% es declara en contra de totes les vacunes, un altre 5% no creu que la vacuna sigui eficaç i igual que molts tenen desconfiança en les empreses productores. També és interessant analitzar el comportament segons el vot, tal com passa amb aquesta família propera a l'extrema dreta. Una enquesta sobre les actituds dels ciutadans italians envers les vacunes confirma una imatge políticament dividida: el 14% dels votants de la Lliga i el 10% dels votants de Fratelli d'Italia declaren que no volen vacunar-se. contra el 2% del Pd i el 7% del M5S.