La pandèmia del coronavirus ha fet que passéssim encara més hores davant de les pantalles. Ordinador, mòbil, tauletes, televisió, cabussar-se en llibres... han ocupat una part molt important del nostre dia a dia durant mesos (i continuen ocupant-la). No és estrany, d'aquesta manera, veure uns quants productes a les farmàcies que ajudin a combatre la sequedat ocular. Alguns funcionen, d'altres no tant.

En una enquesta realitzada a gener de la que es fa ressò el diari The New York Times, destaca que dos terços dels enquestats van manifestar símptomes de sequedat ocular, i més d'una quarta part va dir que això havia empitjorat amb l'ús de la mascareta. Malgrat tot, Ira Udell, professor d'oftalmologia a l'Escola Zucker de Medicina de Hofstra/Northwell, comentava al mateix diari que encara que les mascaretes puguin causar incomoditat ocular, és poc probable que hi hagi una relació entre les mascaretes i l'ull sec.

Ara bé, de la mateixa manera que l'ús de la mascareta i l'ull sec és poc probable que tinguin coses en comú, sí que podria estar més relacionat amb l'estrès pandèmic. En dos estudis, que també menciona el rotatiu nord-americà, els investigadors han trobat un vincle sòlid entre la síndrome de l'ull sec, la síndrome d'estrès posttraumàtics i la depressió. 

Per què tenim els ulls secs?

Sembla una ximpleria, però el fet de passar tantes hores davant d'una pantalla, per treballar o entretenir-nos, podria ser-ne un dels causants. Les persones parpellegem amb menys freqüència i el resultat és precisament aquest: ulls més secs i cansats.

Però a banda de l''ajuda' de les pantalles, notar-se l'ull sec també pot ser fruit d'una lubricació inadequada de la superfície ocular. Aquesta problemàtica és més freqüent en persones de més de 50 anys, però la pandèmia no té en compte les edats i cada vegada són més els adults joves que pateixen aquest problema. Els experts, segons sembla, ho atribueixen a l'ús dels ordinadors i les pantalles mòbils. Però també al fet que els més joves són els que més tendència tenen a fer servir lents de contacte, i el fet de fer-ho de manera prolongada pot provocar també sequedat ocular. 

Ara bé, si tens l'ull sec i no compleixes cap de les característiques anteriors també pot ser que no tanquis bé els ulls quan dorms. Segons destaca el mateix NYT, les persones que no tanquen bé les parpelles mentre dormen poden desenvolupar l'ull sec crònic. 

Condicions que poden empitjorar aquesta sensació

El fum, l'aire molt sec derivat de la calefacció o l'aire condicionat són factors que precisament no ajuden gaire a tenir l'ull humitejat. La majoria de gent que té problemes amb els ulls secs fa servir una espècie de llàgrima artificial durant diverses vegades al dia. L'experta consultada pel diari nord-americà destaca que cal provar-ne diversos abans de trobar l'encertat.

 

 

Imatge principal: un jove descansa la vista mentre treballa davant d'un ordinador / Unsplash