El mes de gener del 2020 l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el coronavirus com una pandèmia global. La covid-19, per això, no ha estat l'única epidèmia d'aquest segle XXI. De fet, és possible que encara hi hagi confusió entre què són les infeccions endèmiques, les epidèmies i les pandèmies. Les infeccions endèmiques estan presents de manera permanent, com podria ser la varicel·la. Es parla d'epidèmia quan hi ha un augment seguit de casos d'un punt màxim i després una disminució. El que passa quan es registren passes de grip, per exemple, un fet que s'ha anat repetint any rere any. Comencen les infeccions, pugen els contagis i posteriorment, cauen. La pandèmia, però, és quelcom que passa a tot arreu, més o menys al mateix temps. 

En aquest context, doncs, el segle XXI ha estat força farcit de pandèmies i cal tenir en compte que encara falten uns quants anys perquè acabi. Algunes epidèmies han passat més desapercebudes que altres, mentre que altres, valgui la redundància, han tingut més protagonisme després de les onades de coronavirus que han arribat fins l'últim racó del món. Fins i tot, a l'Antàrtida. Encara que hagi estat només per explicar l'abast mundial de la covid. 

Més pandèmies del segle XXI

SARS

La síndrome respiratòria aguda greu o més coneguda com a SARS (severe acute respiratory syndrome) és una pneumònia atípica causada pel coronavirus SARS-CoV que va aparèixer per primera vegada el novembre de 2002 a Foshan a la província de Guangdong a la Xina. El primer mes es van registrar 66 casos i es van anar duplicant fins arribar a un pic d'infeccions. Es va propagar també a Hong Kong i Vietnam a finals de febrer del 2003. L'OMS i els laboratoris han classificat aquest virus com SARS-CoV, un tipus de coronavirus no conegut anteriorment ni registrat en humans. En general, els símptomes són febre, calfred, dolors musculars, mal de cap i ocasionalment diarrea. Al cap d'una setmana és possible seguir amb febre, tos i falta d'aire. 

Grip A

La grip A és una malaltia infecciosa produïda pel virus H1N1 que no havia circulat mai entre els humans i que no té cap relació amb els altres virus gripals estacionals. Fins ara la malaltia ha tingut un caràcter lleu i segueix un curs sense complicacions en la majoria dels casos (les dificultats, habitualment, es presenten en persones amb factors de risc), segons destaca Metges de Catalunya a la seva web. Els símptomes habituals són els típics d’un quadre gripal: febre alta (igual o superior a 38º C), tos, cefalea i dolors musculars i articulars. També pot haver-hi augment de la secreció nasal, mal de coll, nàusees, vòmits i diarrea.

MERS

La síndrome respiratòria d'Orient Mitjà (MERS, per les seves sigles en anglès) és també una malaltia respiratòria greu que involucra principalment el tracte respiratori superior. Provoca febre, tos i dificultat per respirar. Aproximadament el 30% de les persones que han agafat aquesta malaltia han mort, segons el portal Medline Plus. Tot i que algunes persones només tenien símptomes greus. Va ser detectat per primera vegada a l'Aràbia Saudita l'any 2012 i després es va propagar a altres països. 

Ebola

Segons l'OMS, l'Ebola és una malaltia greu, de vegades, mortal a l'ésser humà. El virus pot ser transmès per animals salvatges i es propaga en poblacions humanes per transmissió de persona a persona. Els brots de malaltia tenen una taxa de letalitat que és aproximadament del 50%. En brots anteriors, les taxes van ser del 25% al 90%. De brots d'Ebola n'hi ha hagut molts, el primer cas es va registrar de fet, el 1976 al Congo. Els països més afectats en el darrer brot més important van ser Guinea, Libèria i Sierra Leone entre el 2014 i el 2016. Els símptomes sovint comencen amb febre, mal de cap, mal de coll, dolor abdominal, mal de cos en general, diarrea i vòmits. Els símptomes tardans inclouen hemorràgies (internes i externes), insuficiència orgànica, i moltes vegades, la mort.

 

 

Imatge principal: mapa del món afectat per diferents brots / Unsplash